Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Masażowe sposoby na cellulit - zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2003-02-05, 21:19   #5
Piotr
Rozeznanie

Re: Problem z cellulitem.

Problem cellulitu jest często omawiany na stronach wizazu. Na początku proponuje lekturę artykułu dr Waldemara Jankowiaka nt cellulitu jako choroby. Schorzenie to ma charakter niestety progresywny. Oczywiscie są sytuacje kiedy bardziej sie ujawnia, np. podczas zimy (zmniejszona aktywnośc ruchowa), duzy stres, zaniedbanie diety, częsty problem u osób o nienormowanym trybie pracy.
Piszesz o tym ze jestes osoba szczupłą, no nie wiem czy planowanie zrzutu, nastepnych kilogramów jest rozsądne. Moze warto po prostu próbować utrzymać wagę. Widzisz jezeli zbyt szybko schudniesz, mozesz stracić na jędrnosci ciał, no i następny problem.

Jestes w dobrej sytuacji jeżeli jest to jak piszesz początkowe stadium cellulitu. Wtedy mozna zdziałać wiecej i mniej inwazyjnymi metodami. Na temat rękawic pisałem w poprzednim wątku, poszukaj. Swoja drogą codziennie 15 minut, to juz niezła gimnastyka. Proponuję przede wszystkim regularny spacer. Oczywiscie w bezpiecznych miejscach. Ale cos mi sie wydaje, iż w podtekscie łączysz odchudzanie z walka z cellulit. Obecnie cellulit wystepuje zarówno u osób szczupłych jak i z nadwagą. Tak, w pewnych sytuacjach nadwaga moze sprzyjać cellulitowi, ale niekoniecznie.
Polecam także cwiczenia ogólnorozwojowe. Jak podejrzewam jesteś w wieku maturalnym , no i może czeka cie trochę nauki czyli siedzenia przy książkach. Tym bardziej zadbaj teraz o ruchomośc wszystkich parti mięśni. A pro po astmy, tutaj też ćwiczenie ogólnorozwojowe mogą byc pomocne.

Regularnie, codzienne ale nie przesadzaj. Na początek może 2 tygodnie, parę dni przerwy, 2 tygodnie parę dni przerwy. Masaż jest bardzo pomocny. Uważam, iż dobrym pomysłem jest chociaż jedno, dwa spotkania z masazystą lub kosmetyczką aby pokazać dokładnie jak taki masaż wykonać. Nie jest to jednoznaczne z profesjonalnym masażem, ale po takiej konsultacji bedzi masaż miał wiekszy sens i wykonasz go dokładniej.
Życzę powodzenia i pozdrawiam Piotr.
Piotr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując