Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - masaże u dzieci kontra kolka gazowa
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2003-03-26, 07:58   #4
misio
Raczkowanie

Re: masaże u dzieci kontra kolka gazowa

Jestem mamą 20-mieś obecnie chłopczyka który przez pierwsze 3 mieś spał w dzień łącznie 2godz(mam jeszcze notatki z tamtego okresu)Mianem kolki u niemowlaków określa się napady nieutulonego płaczu przy czym zab. trawienia to tylko jedna z przyczyn.Obecnie uważa się(i ja się z tym zgadzam ,że płacz ten jest przejawem niedojrzałości ukł. nerwowego dziecka,który nie może wytłumić zbyt silnych dla niego bodżców.Ta nadwrażliwość mija wraz z rozwojem psychicznym,kiedy reakcje na przeciążenie bodżcami z otoczenia stają się prawidłowe.Dlatego masaż i pielucha czasem pomogą a czasem nie.Jeśli przyczyną są gazy to polecam preparaty typu Bobotic ,ja stosowałam Infacol-rozwiązał problem wzdęć ale kolki nie wyeliminował całkowicie co potwierdza teorię nerwową(mój płakał gdy nie umiał sobie poradzić z zaśnięciem)WAŻNE-kolki nie powoduje absolutnie pokarm matki jak to często sugerują starsze ciotki klotki.Mleko matki to najlepsze co może spotkać w tej sytuacji maluszka-choćby ze względów relaksacyjnych -oczywiście dla dzieckqa,bo dla mamy w pierwszym mieś nie jest to przyjemnością(ból)
misio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując