|
Re: Jak zadbać o piersi po porodzie?
Witam Pani Aneto. Jakiś czas byłem poza Poznaniem więc przepraszam za zwłokę w czasie.
Młoda Mamo ważne pytanie, a więc postaram się trochę przybliżyć taki masaż.
Małe rozstępy po ciąży wymagają delikatnej, dokładnej i bardzo precyzyjnej "obróbki" bo i materia delikatna! Jeżeli jeszcze Pani karmi należy uważać na dolną / gruczoł piersiowy/ część piersi.
Masujemy tak jakby dłonie stanowiły małą łódkę i część głaskań, a potem spokojnych rozcierań wykonujemy w etapach:
Najpierw od mostka w górę w kierunku obojczyków i dalej do ramion. W zasadzie masujemy piersi z boku a nie bezposrednio.
Następnie od dołu od gruczołu w kierunku do pachy. Ale najważniejszy ruch to:
masaż kolisty od dołu piersi (gruczoł piersiowy)do srodka kl. piersiowej - wzdłuż mostka i w kierunku barku, wzmacniając mięśnie piersiowe, które są teraz osłabione.
Jeżeli ma Pani średni lub duży biust należy lekko podnieść jedną dłonią pierś a drugą, lekko rozciągniętą skórę masować. Może się wydawać że tak pogłębiamy rozstępy, ale nic podobnego. Poprostu lekko napinamy skórę i masujemy miejsca "załamań" rozstępów.
Na początek tyle.
Inaczej masaż wykonuje się u kobiety po porodzie ale która już nie karmi. Dochodzą bowiem chwyty spiralnych rozcierań i ugniatania - kszytałtujące biust.
Narazie proszę ograniczyć sie przede wszystkim do masażu ruchami kolistymi wokół piersi i delikatnymi rozcieraniami. Mam nadzieję że piersi są zdrowie i niebolesne. W przeciwnym razie prosze to skonsultować z połozną lub lekarzem. Czasem podczas obrzmień masaż jest niemozliwy.
Jeżeli chodzi o preparaty, to uważam że nie wystarczą preparaty które są jedynie przebadane pod katem faktu że -nie szkodzą. Nalezy znaleźć taki, który jest właśnie przystosowany na okres karmienia. Pani zdrowie i dziecka.
Z tego co wiem to takie maści ma w ofercie Mustela.
Po zakończeniu karmienia polecam artykuł na wizażu o profilaktyczno-kosmetycznym masażu biustu, znajdzie go Pani w dziale Masaż.
Życzę wiele cierpliwości naprawdę warto. Powodzenia.
|