2011-06-27, 14:42
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jedzenie a perfekcjonizm
Cytat:
Napisane przez LaCandy
Jak już mówiłam, moje podejście do psychologów jest dość specyficzne. Teraz każdy chce być psychologiem, ostatnio modne się to zrobiło. Nie wiem w jaki sposób oni pomagają wychodzić z problemów, nie wiem czy jest to tylko rozmowa czy coś więcej natomiast mi by było szkoda pieniędzy na usługi takiej pani bądź pana psychologa. Myślę że sama bym sobie lepiej pomogła.
Fakt, czasami bliscy nie pomagają wyjść z problemów jednak znam też takich ludzi którzy potrafiliby komuś pomóc lepiej niż nie jeden 'psycholog'.
Oczywiście że autorka wątku może się zgłosić do lekarza jeśli chce, przecież ma do tego pełne prawo. Ja natomiast proponuję w pierwszej kolejności porozmawiać z kimś zaufanym z grona rodziny/przyjaciół. Dopiero w ostateczności wybrać lekarza. Nie idzie się przecież od razu do papieża...
|
Pomoc psychologa można znaleźć w publicznych placówkach i nic za to nie płacić. Rozmowa z bliskimi-owszem, ale czasami może niestety nieść więcej niekorzystnych skutków. Niestety. Poza tym "myślę, że sama bym sobie lepiej pomogła" - może i tak, choć skoro nie wiesz na czym polega terapia to nie zniechęcaj innych bo to zupełnie nie obiektywne. To nie jest takie hop-siup, bliscy naprawdę rzadko są w stanie coś zrobić. Owszem- niektóre osoby mają 'dar' i nie muszą być psychologiem, żeby pomóc, ale to niezbyt częste 'zjawisko'.
|
|
|