2011-06-27, 18:39
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...
Cytat:
Napisane przez gwiazdka93
Chciałam tu obalić pewien mit: biol-chemowcy to kujony, a ich profil jest najtrudniejszy. Wiadomo, nauki jest sporo, bo biologię trzeba po prostu wykuć, chemię-rozumieć. Ale na każdym profilu trzeba się uczyć.
|

jeżeli poza świadectwem ukończenia liceum chce się ze szkoły wynieśc jeszcze wiedzę to trzeba się przyłożyc. nieważne, czy to biol-chem, pol-hist, mat-fiz, czy inne mat-geo.
zdaje mi się, że opinia o kujonach-biolchemach wzięła się z faktu, że akurat na ten profil trafia najwięcej osób z określoną przyszłą drogą życiową, chęcią wyboru trudnego kierunku na uczelni i świadomości, że bez ich zaangażowania to się po prostu nie uda. to widac po ocenach 
w najlepszym liceum w moim województwie w pierwszej klasie biol-chem wzorowych było aż 18 osób.
sama wybieram się na profil humanistyczny, bo chcę iśc na prawo. ze zniecierpliwieniem czekam na ogłoszenie wyników rekrutacji, powinno byc dobrze, bo chyba dałam z siebie wszystko, co mogłam. w trzeciej klasie. to mój błąd. mam nadzieję, że trzy lata nauki w liceum uda mi wykorzystac w pełni, a nie obudzic się do nauki w klasie maturalnej i nie zależy mi na świadectwie z paskiem i piątkach ze wszystkich przedmiotach, chcę skupic się na polskim, historii, wosie, dwóch językach i matematyce.
|
|
|