Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - no ludzie ile mozna?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-09-25, 19:02   #11
poulette
Wtajemniczenie

Dot.: no ludzie ile mozna?

Cytat:
Napisane przez traci Pokaż wiadomość
Zeby zrozumiec takie zachowanie trzeba by sie cofnac wiele lat w stecz i popatrzec jak przez wiele lat czrni byli traktowani w Ameryce.Pewnie po takim traktowaniu niektorzy z nas tez byliby przeczuleni.Zreszta do dzis widac u niektorych pogarde np. z gonieniem miesa jak ktos wyzej napisal, ale to swiadczy o niskiej moim zdaniem kulturze i wiadomosci tej osoby na temat Afryki, a po takim stwierdzeniu tez czulabym sie obrazona i ponizona i nic w tym smiesznego nie widze, a pozatym slowo "murzyn" jest obrazliwe wiec jak tu nie myslec o rasizmie???????? Wracajac do tematu tekst " bo jestem czarny i dlatego nie chcesz mi dac" to najprawdopodobniej proba uzyskania czegos ale to nie jest powod aby nie lubic wszystkich czarnych bo napewno nie wszysccy tacy sa.A prawda jest taka ze w Ameryce ludzie sa przewrazliwieni i nie tylko czarni.Ps o chyba swiadczy o tym bo np w Anglii nie ma powolywania sie na dyskryminacje, no chyba ze faktycznie sie taka zdarzyla.

Slowo Murzyn nie jest obrazliwe. Slownik jezyka polskiego podaje na pierwszym miejscu : czlowiek rasy czarnej.
Jakiego innego slowa Ty uzywsz ? Czarny ? Afrykanin ?
Po polsku mowi sie Murzyn.
Ale mniejsza o to. Wiem o co Ci chodzi z ta historia. Ale zrozum tez postawe osob, ktore mieszkaja w Stanach i maja z Murzynami do czynienia na codzien i spotykaja sie z takimi przypadkami jak tu pisza dziewczyny. Oczywiscie nie trzeba generalizowac. Ja znam wielu bialych rasistow. I bardzo nie lubie ich postawy. W Polsce jest ich niestety wielu, mamy zle kojarzenia i zle postawy. Ale co zrobic ? Pozostaje nam tylko dawac dobry przykald, kiedy mamy taka okazje i tyle. Ciagle oskarzanie innych nic nie pomoze.
Pozdrawiam.
poulette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując