|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie mogę schudnąć! - gdzie popełniam błąd? Wątek zbiorczy.
Cytat:
Napisane przez asiulek19
Co do wagi no mi ulżyło.Dobrze spróbuje coś zrobić z moimi nawykami  a co proponujesz wziąść do szkoły na 2 śniadanie ,bo napewno nie batoniki ;p 3 razy w tyg. ok postrama się ,ale 2 km wystarczą?
|
waga wagą, a ruszac sie jest po prostu zdrowo. Jedzac regularnie, podobna ilosc kaloryczną kazdego dnia, przyzwyczaisz swoj metabolizm do prawidłowej pracy. Bedziesz czuc głod, nie patrzac na zegarek, kupka bedzie z dokłądnoscia co do minutki a Ty bedizesz sie czuc pełna werwy i lekka. a waga, moze bedzie podobna, ale Ty sie poczujesz lepiej.
Jesli nie lubisz biegac, to wybierz cos innego. Nie kazda z nas jest stworzona do biegaia. Ja osobiscie nie cierpię, ale jezdze intensywnie na rowerze. Moze Ty tez to lubisz? A moze wolisz szybki spacer, czyt. marsz, wtedy te 3 razy w tygodniu po godzinie, to jest spalonych ok 250-300kcal (kanapkę ciemnego chleba z masłem, koperkiem, szynką plus twarożek) masz gratis A moze wolisz ciwczyc w domu albo pojsc na aerobic.
Cwiczenia musza Ci dawac radosc, wtedy te 3 rayz w tygodniu to nie bedzie przymus, ze o jejciu no musze, bo tłuszczyk itd, tylko chce mi się!
2km to króciutko, bo bienac średnio 7km/h w pol godizny przebiegasz 3,5km czyli ile biegasz te 2km? 15/20 minut? Za mało. Oczywiscie jak to dla Ciebie duzo, to od tych 15 minut zaczynaj i licz w minutach a nie w kilometrach, bo to sie bardziej sprawdza. Potem wydłuz sobie czas do 20 minut, 30minut a potem godziny.
Zawsze po bieganiu zjedz lekki posiłek, bo inaczej nic nie spalisz. Metabolizm musi hulac 
Do szkoły na drugie sniadanie, to chyba teraz nieaktualne, bo rok szkolny się skonczył..
Drugie sniadanie to ma byc przekąska ok 300kcal, np
*Jogurt naturalny, brzoskwinia, kromka pełnoziarnistego pieczywa (bez masła) albo
*sałatka: pokrojone jabłko, odrobina cebuli, dwa pomidory-posolic, popieprzyc. Smietane mieszasz z łyzeczka cukru, zalewasz sałatke tym i.. smacznego. Moze dodac do tego rzodkiewke, ogorek małosolny czy kiszony. Do tego pol kromki ciemnego pieczywa. Albo:
* 2 grubsze plastry żołtego sera, jajko na twardo, słupki marchewki, poł szklanki soku niedosładzanego np jabłkowego
* garsc suszonych rodzynek, 3 figi, jogurt, jabłko
* 3 plastry szynki posmarowane serkiem typu almette z kawałkami świezego ogorka, szklanka soku pomaranczowego
itd itp.
roznorodnie, smacznie i zdrowo.
a do szkoły mozes zprzeciez wziac kanapke, ale niech bedzie z pełnoziarnistego chleba z masłem i czyms (co tam lubisz szynka, kiełbaska, ser), przełożone sałata czy koperkiem. Do tego zabierz rzodkiewki czy krojoną w słupki paprykę.