Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...
Viva91- dziękuję, że założyłaś ten wątek! Dlaczego? Bo może oświeci to co niektóre osoby, które z braku laku idą właśnie na humana... Albo zastanawiają, czy się przenieść.
Kocham całym swoim sercem historię, WOS i polski. U mnie w LO są dwie klasy humanistyczne i powiem jedno: prawdziwych humanistów policzę (dosłownie!) na palcach jednej ręki. U mnie na 34 osoby mam dwóch chłopaków, z którymi mogę porozmawiać o np. zaborach, literaturze (ale trochę bardziej ambitnej niż- bez urazy!- "Zmierzch") czy dzisiejszej polityce. 33 osoby, a z polskiego 26 ma dopki.
Zdecydowałam się tu napisać, bo od jakiegoś czasu jest mi trochę przykro, że termin "humanista/humanistka" został tak uogólniony. Bo prawda jest taka, że ciągle najeżdża się na osoby na profilach humanistycznych, że są to osoby bez zainteresowań, że właśnie na profilach humanistycznych są ci- tak jak słusznie zauważyłyście- którzy są tam tylko dlatego, bo nie lubią matematyki. Nadszedł czas, aby znów nadać pierworodnego znaczenia słowu "humanista". Aby zmienić pogląd na humanistów, jaki utarł się z ostatnimi latami. Takie osoby jak Wy w tym pomogą. Dziękuję za ten wątek.
The reason i hold on i need this hole gone- funny you're the broken one but I'm the only one who needed saving
Edytowane przez Isavele
Czas edycji: 2011-07-02 o 21:54
|