Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - masło czy margaryna?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2003-04-24, 06:56   #3
smoczek
Zakorzenienie
 
Avatar smoczek
 
Zarejestrowany: 2002-08
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 3 049
Re: masło czy margaryna?

Uhhh... [img]icons/icon12.gif[/img] Opinii jest tyle co ludzi [img]icons/icon10.gif[/img] Moge przedstawić swoją, ale nie znaczy to, że będzie ona jakąś tam jedyną słuszną [img]icons/icon12.gif[/img] Otóż myślę... [img]icons/icon12.gif[/img] [img]icons/icon10.gif[/img] Ha, najzdrowiej byłoby wogóle nie jeść ani masła, ani margaryny, ale maczać chleb w oliwie wzorem naszych śródziemnomorskich kolegów [img]icons/icon12.gif[/img] To zdecydowanie najlepsze wyjście(można jeszcze wybrać np smalczyk wegetariański, który ostatnio pojawił się w sklepach, ale prawdę mówiąc nie wiem jak smakuje(firma dr Soya) , ale jeśli już wybierać między masłem i margaryną, to wybrałabym masło z pewnego źródła , a jego uzycie ograniczyła do minimum(osobiście wogóle nie smaruje chleba, więc nie mam tego problemu). Dlaczego? Otóż w margarynach(ale nie tylko, bo także w smażonych tłuszczach roślinnych i wypiekach robionych na tłuszczach roślinnych) często znajdują się tzw "trans" tłuszcze-produkty częściowego uwodornienia tłuszczy roślinnych, które powoduje ich utwardzanie(a więc to co robi się z tłuszczami do margaryn). Te formy tłuszczy są nawet bardziej szkodliwe niż tłuszcze nasycone, bo nie tylko podnoszą poziom LDL("złego" cholesterolu) i triglicerydów, ale i obniżają poziom HDL(dobrego cholesterolu). Z drugiej strony masło to tłuszcze nascycone, ale używane w naprawdę minimalnych ilościach nie ma to tak wielkiego znaczenia. To chyba tyle co smoczek chciał rzec na ten temat [img]icons/icon12.gif[/img] Podsumowując- najlepsza byłaby oliwa [img]icons/icon7.gif[/img]
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując