Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Problem z niechcianymi pieniędzmi
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-07-16, 19:36   #19
Hultaj
BAN stały

Dot.: Problem z niechcianymi pieniędzmi

po przeczytaniu opinii sugerujących, że powinnas brać kasę a mamą jej pretensjami się nie przejmować nasuwa mi się jedynie, że nieważne skąd, ważne, że forsa.
Najlepsze, że autorka nigdzie chyba nie podkreśliła, że chciałaby babci, jej towarzystwa, dylemat dotyczy li i jedynie pieniędzy, a konkretnie tego, żeby się mama nie dowiedziała, że nie dość, że bierze od kogoś, kogo matka nie uznaje to również bierze je z domu na utrzymanie nie mówiąc, że ma dodatkowe wpływy.
Cytat:
Tu nie chodzi o to, że moja mama ją ciągle wykorzystywala, tylko np jak opowiadała to były sytuacje w których moja mama usypiała w drodze od mojego łóżeczka do szafki po śpioszki tak była zmęczona, zadzwoniła do babci żeby mnie wzięła na 1,5godz na spacer a mama by się przespała ,a babcia powiedziała, że jedzie do znajomej na obiad z dziadkiem... albo kiedyś zaprosili mamę i tatę na wigilię, powiedzieli żebyśmy zostali do Bożego Narodzenia. A ja strasznie płakałam w nocy z wigilii na Boże Narodzenie i babcia powiedziała żeby moi rodzice sobie poszli i mnie zabrali w nocy w zimie... chodzi o takie sytuacje właśnie, dlatego moja mama ma żal, że babcia teraz wnuczki zabiera na tydzień do siebie, a jak ona miała problemy to jej nie pomogła.
takie rzeczy bardzo dużo potrafią powiedzieć o człowieku, moim zdaniem.
Cytat:
ale mama nie pozwala bo to jakoś dziwnie się zdarza wtedy, kiedy jest u mojej babci druga wnuczka która w danym momencie nie ma się z kim bawić.
no rzeczywiście, ''dziwnie''.
Cytat:
denerwuje mnie trochę jej natrętność, że jak powiem, że nie chcę pieniędzy to ona na każdy sposób mi je da - a to przeleje na konto, a to da w siatce z jakimiś zakupami itd.
szczerze? to ta kokieteria jest zbędna, jeśli naprawdę naprawdę nie chcesz pieniędzy to kategorycznie odmawiasz, w skrajnym przypadku odnosisz, odsyłasz przelewem, możesz także przeznaczyć pieniądze na szczytny cel, wpłacić na jakąś fundację, a babcię o tym poinformować. Krótko mówiąc, wciskanie Ci kasy przez babcię to nie jest żaden problem.
Cytat:
chodzi jak paw bo ja studiuję medycynę i boję się, że kiedyś będę jej musiała "usługiwać" we wszystkim...
no i jak dla mnie słusznie się boisz. Babcia coraz starsza, wnuczka lekarz, to moja droga nie byle co.
Jak dla mnie wygląda to tak, że nabrałaś dla babci ''wartości'', której wcześniej Ci odmawiała, uważam, że Twoja mama lepiej zna swoją matkę niż Ty babkę, że jesteś bardzo krótkowzroczna i, przepraszam za określenie, ale nie jesteś nawet z biednego domu, nie masz trudnej sytuacji, a wygląda na to, że ''łasisz'' się na pieniądze. Nie wiem, ale mam wrażenie, że nie masz za wiele własnej dumy, przepraszam.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-07-16 o 19:39
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując