Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - ile pieniędzy do koperty?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-07-16, 21:11   #880
AgusiekT
Raczkowanie

Dot.: ile pieniędzy do koperty?

Cytat:
Napisane przez slimbarti Pokaż wiadomość
Najwazniejsza jest obecnosc...ale bez przesady.
Nie chce nikogo urazic ale fajne macie podejscie do tematu..."100 to zawsze cos" "moj brat nie daje nic bo studiuje"... kazdy mysli tylko jak tu zaoszczedzic - co dowiedzieliscie sie tydzien przed ze idziecie na wesele ? nie mozna bylo zaoszczedzic pare groszy? Ja wychodze z zalozenia ze dajesz na tyle na ile cie stac ale moze warto pomyslec ze ktos wydal pieniadze zeby ciebie i innych kilkudziesiat osob ugoscic-a moze tez nie mial pieniedzy. Jezeli kazdy wyjdzie z takiego zalozenia to delikatnie rujnuje to przyszly budzet i start mlodej pary.Warto postawic sie w sytuacji mlodych i pomyslec co albo ile chcialoby sie dostac a nie usprawiedliwiac sie ze pracuje dopiero 2 miesiace albo jestem na stazu bo to wroci...

Ja na ostatnich weselach dalem tyle zeby sie komus za mnie "zwrocilo" i jeszcze cos zostalo na 1 dniowym w remizie dalem 400 od pary na 1 dniowym w domu weselnym 500 a na 2-dniowym 500(musialem dojechac i oplacic sobie hotel bo tak chcialem)-na tyle mnie stac i nie kombinowalem jak tu zaoszczedzic+ uwazam ze jest to raczej dolna granica a nie ekstrawagancja w dzisiejszych czasach.Musialem zacisnac pasa w tym miesiacu ale mam swiadomosc, ze moj prezent dal duzo radosci Parze Mlodej i nie zaslanialem sie faktem ze moja polowka stracila prace.

Zgadzam się.

Nie chodzi o zapraszanie samych bogatych gości, uważam, że idąc na wesele chcę pokazać, że życzę młodej parze jak najlepiej, chcę, żeby byli razem szczęśliwi, żeby im się wiodło, itp. Tym bardziej na samym starcie raczej wypada (jeśli już decydujemy się na kopertę) dać tyle, żeby przynajmniej koszt za osobę, za parę się zwrócił.

Tyle tu piszemy o kosztach organizacji wesela, wiadomo, że nikt nie śpi na pieniądzach, często nasi rodzice także boleśnie odczuwają wydatki weselne w swoim budżecie, więc będąc gościem (razem z moim TŻ-em byliśmy do tej pory na siedmiu weselach) zawsze staraliśmy się docenić nie tylko koszt organizacji takiej imprezy, ale również czas, wysiłek i nerwy, jakie włożyli młodzi w to przedsięwzięcie (niezależnie czy było to wesele znajomych, czy kogoś z rodziny zawsze wkładaliśmy do koperty 600zł).

Druga sprawa- powiecie, że może ktoś jest mniej zamożny (my z TŻ-em zamożni nie jesteśmy, daleko nam hehe), stracił pracę czy jeszcze coś tam podobnego. Ale na litość boską- nikt nie dowiaduje się o weselu tydzień przed, więc skoro decyduje się iść, to ma również czas, żeby przygotować się do tego pod względem finansowym.

A tak z innej beczki- słyszałam, że teraz na Komunie daje się nie mniej niż 500zł, więc jak dla mnie 200zł w kopercie od pary na wesele to trochę przegięcie, ja bym się wstydziła.
AgusiekT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując