Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Fenomen zywieniowy?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2003-07-29, 16:41   #1
Catherine
Raczkowanie

Fenomen zywieniowy?

Witam i zwracam sie z pytaniem, ktore nieodmiennie nurtuje mnie od czasu przyjazdu do Argentyny. Otoz wbrew wszelkim znanym mi zasadom zywieniowym, tutejsi mieszkancy popuszczaja pasa ile wlezie, a otylych ludzi na ulicach prawie nie widac.

Rano (zaleznie jak sie wstanie): dwie slodkie buleczki i kawa z mlekiem.
Obiad (ok. godziny 14-16): mieso z miesem (zwlaszcza wolowina z grilla lub zeberka) a na deser ciasto.

Kolacja (pozne godziny wieczorne): najbardziej syty posilek spozywany w ciagu dnia. Ponownie mieso z miesem (pieczone lub z grilla) polane sosem na bazie octu lub saute. Ciasto lub lody.

Na kolana powala fakt, iz oni jedza te kolacje kolo dziewiatej - jedenastej w nocy i ida spac. Restauracje sa otwarte od 12 do 16 (obiad) a potem od 20 do 24 (kolacja).

Fakt, ze nie jedza do miesa tak zapychajacych ziemniakow. Ale faktem jest tez, iz oni raczej malo co poza miesem konsumuja. Specjalnoscia kuchni argentynskiej jest bowiem: carne asado (mieso pieczone na duzych, stojacych pionowo rusztach - cos jak gyros), parilla (mieso z grilla) i roznego rodzaju kielbaski, slodkie kaszanki oraz zeberka. Z salatek najczesciej serwuja ... salate polana sosem vinagre. Albo w ogole sobie nie zawracaja glowy takimi drobiazgami jak warzywa i dodatki ograniczajac sie do - bagietki z maslem. Obok miesa, lubuja sie tez w slodkosciach nafaszerowanych lub polanych dulce de leche - slodkim kremem, w smaku przypominajacym roztopione krowki.
Podkreslam, ze nie ma w tej kuchni roznorodnosci. De facto po ulicy powinny chodzic monstra, bo i rodzaj kuchni i te pozne pory posilkow. Ale tak nie jest. Dlaczego? Nikt z autochtonow nie potrafil mi tego wytlumaczyc. Moze Wy macie jakies sensowne teorie?
Pozdrawiam, C

Ps. Do posilow pija wode niegazowana lub gazowana, wino i piwo.
Catherine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując