Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy to odpowiedni moment?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-07-26, 15:09   #8
Dziewucha
Zakorzenienie

Dot.: Czy to odpowiedni moment?

Cytat:
Napisane przez czuelina Pokaż wiadomość
Witam
Mam 18 lat, od 3 lat jestem z moim obecnym narzeczonym, mieszkamy razem i wiem, że to ten mężczyzna, z którym chcę spędzić życie. Jestem w 3 klasie liceum, w tym roku matura itp, mój ukochany jest starszy 0 6 lat i pojawił się pomysł na dziecko. Tzn oczywiście po maturze, pomysł zaistaniał w mojej głowie gdyż po maturze chcę iść na studia a to wiąże się z tym, że przez kolejne 5 lat nie będzie mowy o dziecku. A mój ukochany będzie już coraz starszy. Jestem odpowiedzialna i czuję się gotowa na taki krok aczkolwiek mam wątpliwości czy to już... Proszę koleżanki o rady !
Nie, nie i jeszcze raz nie. Takie jest moje zdanie i nie zmienie go chociażby nie wiem jak bardzo ktoś starał się mnie przekonać o odpowiedzialności swojej lub partnera.
Jesteś w moim wieku i szczerze nie widze tego zupełenie, świadomie planowane dziecko w tym wieku to nie jest dobra decyzja. Pomyśl o sobie i szczerze się zastanów czy właśnie teraz w tym wieku chcesz zakończyć pewien etap swojego życia (który powinień właściwie dopiero dobrze się zaczynać) i zakładać rodzinę, mieć dziecko, męża ? Dla mnie to jakaś abstrakcja i nie znam osoby, który w tym wieku tak szczerze i naprawdę tego pargnęła, pomijam wpadki gdzie ludzie biorą na siebie tą odpowiedzilność. Każda z takich osób które znam przynaje, że jest ciężko i pomimo całej radości z takiego malucha to było zdecydowanie za wcześnie.

Poza tym odnoszę wrażenie, że gdybyś miał młodszego faceta z którym nie pojawiałby się temat dziecka to nawet by ci to przez myśl nie przeszło. Zapytaj swojego tż jak on to w ogóle widzi i czy on jest świadomy tego, że ty masz dopiero 18 lat i jesteś w liceum... A czy Ty jesteś tego świadoma ? Dziecko to nie zabawka którą trzeba zrobić "póki czas" bo potem będzie za późno. Moja siostra rodziła w wieku 30 lat, jej mąż miał 31 i jakoś nic dziwnego się nie stało. Za pięc lat Twój tż będzie miał 29 lat to nie oznacza, że będzie niezdolny do ojcostwa, to jest całkiem właściwy wiek do takich decyzji. Wybacz, ale dla mnie to jakiś kosmos.

Edytowane przez Dziewucha
Czas edycji: 2011-07-26 o 23:52
Dziewucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując