2011-07-27, 21:52
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wypadające włosy
Cytat:
Napisane przez _zjemcibabciexp
Ehh..nie doczytałam..to może aloes na sklap .?  albo kokos.?
|
Kokos nie będzie działał kojąco, tylko nawilżająco bardziej Aloes albo żyworódka na skalp i będzie się goić 
Cytat:
Napisane przez hipppis
Witam ponownie, wczoraj podciąłem końcówki i zauważalnie leci mniej włosów  głowa też już prawię nie swędzi, tylko wtedy gdy sobie o niej przypomnę
Co do owych dredów, może znasz odpowiedź, dlaczego czarnoskórzy mają dredy nawet do kolan/kostek a jakoś im nie odpadają? Czy to sprawa karnacji i innej struktury włosa?
|
Nie wolno się drapać, pamiętaj Bo bardziej się cebulki wtedy osłabiają 
Hmm ciężko mi powiedzieć, ale myślę że to ma związek ze strukturą włosów i cebulki. Tak bym to sobie na chłopski rozum tłumaczyła. Włosy kędzierzawe (a taki typ mają afroamerykanie) charakteryzują się tym, że meszek włosowy ma kształt hmm... litery C, haczyka, jest zawinięty pod powierzchnię skóry więc ma lepsze trzymanie. No i u nich z jednego meszka wyrasta kilka włosów, a u nas jeden Zdrowy włos utrzyma ciężar ok. 10g, a rzadko ktoś ma idealnie zdrowe włosy - naruszają je czynniki środowiskowe, chemia w kosmetykach, zabiegi fryzjerskie, mocne szczotkowanie szczotką a nie grzebieniem, stres itp 
A przecież nam, nawet jak nie mamy dredów czy doczepianych włosów, za długie włosy naturalne też lecą (ciężkość). Każdy ma jakiś określony pułap długości, którego nie przekroczy, bo wtedy zaczynają lecieć Dlatego podcięcie pomaga