Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Przygotowania do matury, korepetycje i kursy maturalne
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-08-04, 10:11   #2
michachacha
Wtajemniczenie

Dot.: Przygotowania do matury, korepetycje i kursy maturalne

Ja jakoś strasznie się do matury nie przygotowywałam Uczyłam się na bieżąco przez całe liceum, więc dużo pamiętałam. W 3 klasie dużo powtarzaliśmy na lekcjach z przedmiotów obowiązkowych. Moim priorytetem była matematyka, więc rozwiązywałam dużo zadań(miałam testy z Operonu, bardzo się przydały) i chodziłam na korepetycje, ale jakoś nie wyobrażam sobie korepetycji z historii Co miałabyś siedzieć z nauczycielem i on by Ci przez godzinę nawijał na jakiś temat? Ja raczej zainwestowałabym w jakieś dobre repetytorium i powtarzała sama. Przecież to nie to samo co matematyka czy fizyka, gdzie czasami możesz czegoś nie rozumieć i musi ci ktoś wytłumaczyć, historii raczej uczysz się na pamięć, nie ma tam nic do tłumaczenia. Historia to dość obszerny przedmiot, więc dobrze, że zaczynasz wcześnie, ale warto robić też sobie notatki z najważniejszych rzeczy, aby przed samym egzaminem chociaż je sobie poczytać. Idź do księgarni i pooglądaj różne książki przygotowujące do matury. Siostra mojej koleżanki była zadowolona z vademecum z Operonu choć nie wiem jak ono teraz wygląda, bo mi rok temu to samo vademecum, ale z matmy nie było do niczego potrzebne, jednak podkreślam, że matematyka a historii to zupełnie dwa inne przedmioty do których inaczej trzeba podchodzić. Warto też co jakiś czas rozwiązać arkusze maturalne z poprzednich lat żeby mniej więcej wiedzieć jak mogą wyglądać zadania i czego się można spodziewać. Moja koleżanka z polskiego np. czytała same klucze odpowiedzi do danego tematu żeby wiedzieć czego wymagają egzaminatorzy, mówiła, że trochę jej to pomogło.

Edytowane przez michachacha
Czas edycji: 2011-08-04 o 10:15
michachacha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując