problem z zasypianiem 8-mcy
witam,
może macie podobny problem. moja mała rozpoczęła właśnie 8 m-c. od miesiąca pełzała, potem raczkowała, teraz wstaje od niedawna i stoi tak przy kanapie, krześle czymkolwiek. to jest nowa umiejętność od tygodnia może. ma dwa dolne zęby, idą jej górne, ale jak na moje oko, to jeszcze to potrwa.
i teraz problem..
dotąd nie było problemu. dziecko o godz. 18.00 kąpiel, mleko i spać. do łóżka kładła się chętnie, od razu zasypiała, potem karmiliśmy ją na śpiocha o 21 i spała do rana, 5-6. teraz to się zmieniło. o 17 już najchętniej by zasnęła, popłakuje, trze oczy, słania się na nogach,. widać, że zmęczona, ale nie daliśmy jej dzisiaj tak zasnąć o 17, bo później stoi w łóżku ledwo żywa, zmęczona, płacze jak diabli, trzyma się tej poręczy i wrzeszczy w niebogłosy. teraz jest tak samo. stoi, ledwo się trzyma na nogach ze zmęczenia, ale wrzeszczy, chce żeby ją wyjąć z łóżka.
i tutaj pytanie, co się zmieniło, co się stało, że ona tak wrzeszczy i nie chce spać. to nie jest płacz, to wrzask. dodam, że jest zdrowa i nic jej nie dolega.
zastanawiam się, czy nie popełniliśmy jakiegoś błędu, że może trzeba jej wyznaczyć pory drzemek? od 5 rano bawi się, potem drzemie ok. 8 przez godzinę, potem zasypia o 11 na godzinę, dwie i to wszystko. nie wiem, czy to wystarczająco.
co sądzicie?
|