Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Praca w USA u rodziny + zdobycie green card
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-08-23, 13:19   #1
agusia814
Zadomowienie

Praca w USA u rodziny + zdobycie green card

Witam
Od zawsze marzyło mi się wyjechać do USA ( jak wielu osobom )
Tym bardziej, że mam tam rodzinę Ciocię(chrzestną), wujka i dwie kuzynki I oczywiście bardzo za nimi tęsknię, nie widziałam ich dobrych parę lat
Ale przechodząc do sprawy...
Moja ciocia jest już od paru lat obywatelką USA. Kiedyś była fryzjerką u kogoś w zakładzie, a teraz ma własny. Może po chrzestnej mam talent do układania fryzur i strzyżenia Często to słyszę, bo nie raz zdarzyło mi się ścinać kuzynki/koleżanki czy też czesać na wesela
Z tego, co czytałam w necie dowiedziałam się, że pracodawca może starać się o pobyt stały(zieloną kartę) dla pracownika, jeżeli chce, żeby u niego mógł legalnie pracować itp. A więc moje pytanie brzmi: Czy ciocia mogłaby mnie zatrudnić w swoim zakładzie i starać się o zieloną kartę dla mnie? Czy musiałabym przechodzić dodatkowe kursy w USA, żeby zostać fryzjerką czy wystarczy, że np. w Polsce już to zrobię? I czy najpierw musiałabym wylecieć np. na wizie turystycznej a potem ją zamienić na inną, czy najpierw ciocia musiałaby zatrudnić mnie "na odległość", a potem mogłabym się starać o wizę pracowniczą?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Non seulement belle, mais encore sage!

zapuszczam i dbam o włosy
odchudzam się
uczę się cienko obierać ziemniaki
agusia814 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując