Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Razem schudniemy 20 kg! Zapraszam!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-08-23, 13:53   #134
YennaSnape
Rozeznanie

GG do YennaSnape
Dot.: Razem schudniemy 20 kg! Zapraszam!

Cytat:
Napisane przez Bottega Pokaż wiadomość

YennaSnape, mmm mówisz, że fasolka po bretońsku według Twojego przepisu ma tylko tyle kcal? Super! Też uwielbiam, ale zawsze jak patrzyłam gdzieś na kcal, to wychodziło bardzo dużo. ;/ Podrzucisz mi przepis na PM?
Kaloryczność sprawdzałam w tabelach kalorycznych Oryginalnie fasolę robi się z kiełbasą i boczkiem. A nie wiedziałam jaka jest podawana w tabelach, więc dla pewności zrobiłam z dwoma plastrami chudej szynki z indyka i koncentratem pomidorowym Fasola sucha ma dużo kalorii, ale gdy pęcznieje, to robi się dwa razy cięższa, co tym samym sprawia, że jemy jej w rzeczywistości dużo mniej.
100 gram ugotowanej fasoli kalorycznie nie jest równy 100 gramom fasoli suchej. Nawet zobacz jaka mała jest paczka 500 g fasoli, a jak dużo wychodzi w garnku po ugotowaniu
Także namocz fasole na 12-16 h w zimnej wodzie.
Potem wstaw ją z tą samą wodą na ogień (pewnie trzeba będzie trochę dolać)
Gotuj bez soli. Jak się zrobi miękka wrzuć odrobinę koncentratu, możesz dosypać trochę zupy ogonowej w proszku. Solisz.
Podsmażasz szynkę z cebulką, jak się zrumieni to wrzucasz do fasoli. Przyprawiasz według smaku i już
Oczywiście na większą ilość fasoli większa ilość koncentratu, szynki itp.

Możesz też robić inaczej.
Fasole przygotowujesz tak jak wyżej. Odcedzasz tak by zostało w niej trochę wody. Przysmażasz na patelni warzywa (pomidory, paprykę, cebulę, pieczarki) z szynką, aż zrobi się z nich taka papa, doprawiasz, dodajesz do fasoli.

Jak zrobisz z 500 g fasoli, to wrzuć ją do słoików i zapasteryzuj, będziesz miała na kilkanaście dni, i nie będziesz musiała robić jej za każdym razem jak masz na nią ochotę.

Trochę chaotycznie, ale mam nadzieję, że zrozumiale w miarę.
YennaSnape jest offline Zgłoś do moderatora