Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Chcę wyjechać na stałe do Francji - od czego zacząć?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-10-15, 08:59   #18
Sisteronaise
Raczkowanie

Dot.: Chcę wyjechać na stałe do Francji - od czego zacząć?

Coz moge dodac ze swojej strony - romanistyke odradzam i generalnie studia w Polsce tez. Sama swoj pierwszy dyplom zrobilam w kraju i szybko mialam okazje sie przekonac, ze nadaje sie on jedynie do powieszenia na scianie jako ozdoba. :P Prawda jest taka, ze wybor miedzy dyplomem z Polski a dyplomem z Francji dla pracodawcy jest ewidentny - wezmie francuski nawet z mniejszymi kwalifikacjami, i mysle, ze nie zmieni sie to przez najblizszych pare lat, niestety. :-( W starciu z taka a nie inna realnoscia bylam zmuszona wrocic na studia i sie przekwalifikowac (choc wybralam takie studia, zeby posredio polaczyc to co robilam w Polsce z tym co robie tutaj). Jestem obecnie na 5 roku i dopiero teraz zaczynam czuc, ze otwieraja sie dla mnie perspektywy.
Jesli chcesz zaczac studia w Polsce, to polecam Ci zrobienie licencjata i kontynuacjie studiow we Francji, tak zeby ostatnim dyplomem byl jednak dyplom francuski.
Sisteronaise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując