Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Naturalne mydła i mydełka :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-08-31, 21:48   #986
Kretka666
Zakorzenienie

Dot.: Naturalne mydła i mydełka :)

Cytat:
Napisane przez ksenka Pokaż wiadomość
kupilam ta odzywke alterry i niby ok wlosy byly fajne sliskie jak je splukiwalam ale jak sciagnelam recznik i zaczeam je rozczesywac to niestety musialam sie nameczyc wlosy mam coraz dluzsze wiec z racji tego placza sie bardziej podczas mycia i jak uzywalam glisskura to wystarczylo ze wlosy przeczesalam 4-5 razy i byly wyczesane a dzisiaj jednak sie meczylam kilka minut zeby je rozczesac tymbardziej ze przed myciem byly rozczesane (bo na ogol czesze wlosy tylko jak je umyje czyli jakies 2 razy w tygodniu :P) wiec powinny dac sie lepiej rozczesac, no nie wiem tez tak macie ??
A ile trzymałaś ją na włosach? Ona ma delikatniejsze działanie, bo jest naturalna i trzeba ją ok. 10-15 minut potrzymać - tym bardziej, jak masz farbowane / suche włosy. Inaczej to mało widoczny efekt jest. Szkoda, że na opakowaniu tego nie napisali, bo na początku trzymałam 2 minuty i nic... Dopiero później wypracowałam metodę maskową, czyli nakładam odżywkę, zawijam łeb w ręcznik, 15 minut z turbanem i zmywam odżywkę dopiero.
No generalnie działanie odżywki naturalnej będzie słabsze, bo nie ma silikonów i innych wygładzaczy. Dopiero zaczyna przy dłuższym, systematycznym stosowaniu pokazywać efekty swojej pracy.

Cytat:
Napisane przez adie94 Pokaż wiadomość
namydlam skalp a pozniej biore wszystkie wlosy do gory(na skap) i masuje.skalp się dobrze pieni(odrosty) a końcówki wogole nie chcą i mimo długiego płukania w occie są strasznie tłuste! jak smalec mylam jedwabistym kokosem z tuli. spróbuje zrobić tak jak mówisz, nałożę mydło na włosy jako odżywke a pozniej umyje cale wlosy szamponem
Nie namydlasz końców osobno? Mydła nie mają tak silnych detergentów jak szampony (tym bardziej z SLS) i piana spływająca ze skalpu nie wystarczy - trzeba osobno namydlać całe włosy. Ja wzięłam przykład z artykułu na stronie Mydlarni Tuli. Przeciągam myłem po włosach od szyi do końców, z głową spuszczoną w dół. Tak kilka razy. I są całe namydlone Później troszkę włosy z przodu, co zwisają, następnie nakładam mydliny dłońmi na skalp. No i myję całe włosy i skalp

Nie myj skóry głowy szamponem, po co masz ją męczyć? Mydło nie domywa dostatecznie?

Cytat:
Napisane przez judge Pokaż wiadomość
Wiecie co z tym przyzwyczajeniem mogłabym spróbować tylko że wstyd by mi było wyjść poza dom w nich bo wygladałabym dosc malo atrakcyjnie w smalcowatych włosach

Taak płukałam i to słynnym octem jabłkowym z develeya
Może rzeczywiście te moje mydła za tłuste chociaz patrzac na skład rozmarynowego twista tez jest na bazie ol kokosowego i rycynowego
no nic skoro Tobie tak służy to i tak dołącze go do zamówienia i wypróbuje dzieki!

edit: rozmarynowy niedostepny

Ciężko się przekonać do czegoś, jak powoduje smalec we włosach, rozumiem Jak mi szampon robi z włosów siano czy coś złego, to od razu na straty spisuję. Używam kosmetyki po to, żeby mieć z tego przyjemność, a nie się męczyć. Więc zawsze używam czegoś, co mi się podoba i pasuje, inne wyrzucam lub oddaję komuś, kto chce i mu się przyda. Bo sama się męczyć nie mam zamiaru

Wszystkie mydła są na bazie kokosa, bo to Sodium Cocoate, zmydlacz. A olej rycynowy - Sodium Castorate - jest dobry na włosy, po nim mniej wypadają i niby szybciej rosną. I wcale nie są tłuste! We wszystkich mydłach do włosów z LF jest olej rycynowy.
Rozmarynowe mydło jest według mnie bardzo anty-tłuste Poproś może o próbki tych mydeł do włosów?

Edytowane przez Kretka666
Czas edycji: 2011-08-31 o 21:49
Kretka666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując