2011-09-01, 06:21
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Praca w ambasadzie - strój
Cytat:
Napisane przez martina@
Hej Dziewczyny,
zaczynam niebawem staż w ambasadzie. Mam więc pytanie, czy może któraś z Was pracowała/pracuje w ambasadzie lub konsulacie i mogłaby mi podpowiedzieć, w jakim stroju powinnam się tam pojawić?
Wiem, że obowiązuje oficjalny strój biurowy, ale jest on różnie interpretowany. Czy musi być to stricte biała koszula i czarne spodnie w kant? (przeraża mnie ta wizja)
Może macie propozycje ładnych strojów?
Zastanawiam się też nad spódnicą, czy musi być to spódnica nie podkreślająca kształtów?
Będę wdzięczna za wszelką pomoc 
|
Czesc, ekspertem to nie jestem, ale troche moge pomoc. Napewno oboiazuje tam dresscode jak scisly okaze sie gdy rozpoczniesz prace.
Zapewne jestes mloda wiec nie daj sie tak bardzo zlapac w jego sidla.
Wydaje mi sie, ze powinnas wystrzegac sie jastkrawych kolorow, fluo, wyrazistych, geometrycznych wzorow. Postaw na rzeczy dobrek jakosci i w stonowanych kolorach(beze, ganaty, blekity, biel, czern)-posluza Ci kilka lat.
Sadze, ze doplnieniem calosci bedzie dobra fryzura, dyskretny makijaz i ladne paznokcie (np.french manicure). Wszystko jednak musisz zinterpretowac Ty i dopasowac do siebie. Pytalas rowniez czy spodnica nie moze podkreslac ksztaltow. Moim zdaniem zapewne moze, ale pamietaj o dlugosci. pencil skirt za kolano wylada swietnie. Staraj sie tez delikatnie przemycac trendy(w dodatkach?). Dobra torba i buty tez zrobia swoje . Mam nadzieje, ze choc odrobine pomoglam. Jak cos to pytaj, postaram sie pomoc.
Kiedy juz bedziesz wiedziala jak ubieraja sie pracowinicy takich jednostek to napisz bo jestem strasznie ciekawa
Pozdrawiam
|
|
|