Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Praca w ambasadzie - strój
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-09-01, 06:21   #2
zielona2
Rozeznanie

Dot.: Praca w ambasadzie - strój

Cytat:
Napisane przez martina@ Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny,
zaczynam niebawem staż w ambasadzie. Mam więc pytanie, czy może któraś z Was pracowała/pracuje w ambasadzie lub konsulacie i mogłaby mi podpowiedzieć, w jakim stroju powinnam się tam pojawić?

Wiem, że obowiązuje oficjalny strój biurowy, ale jest on różnie interpretowany. Czy musi być to stricte biała koszula i czarne spodnie w kant? (przeraża mnie ta wizja)

Może macie propozycje ładnych strojów?

Zastanawiam się też nad spódnicą, czy musi być to spódnica nie podkreślająca kształtów?

Będę wdzięczna za wszelką pomoc

Czesc, ekspertem to nie jestem, ale troche moge pomoc. Napewno oboiazuje tam dresscode jak scisly okaze sie gdy rozpoczniesz prace.
Zapewne jestes mloda wiec nie daj sie tak bardzo zlapac w jego sidla.
Wydaje mi sie, ze powinnas wystrzegac sie jastkrawych kolorow, fluo, wyrazistych, geometrycznych wzorow. Postaw na rzeczy dobrek jakosci i w stonowanych kolorach(beze, ganaty, blekity, biel, czern)-posluza Ci kilka lat.
Sadze, ze doplnieniem calosci bedzie dobra fryzura, dyskretny makijaz i ladne paznokcie (np.french manicure). Wszystko jednak musisz zinterpretowac Ty i dopasowac do siebie. Pytalas rowniez czy spodnica nie moze podkreslac ksztaltow. Moim zdaniem zapewne moze, ale pamietaj o dlugosci. pencil skirt za kolano wylada swietnie. Staraj sie tez delikatnie przemycac trendy(w dodatkach?). Dobra torba i buty tez zrobia swoje. Mam nadzieje, ze choc odrobine pomoglam. Jak cos to pytaj, postaram sie pomoc.

Kiedy juz bedziesz wiedziala jak ubieraja sie pracowinicy takich jednostek to napisz bo jestem strasznie ciekawa

Pozdrawiam
zielona2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując