Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Bella Italia
Wątek: Bella Italia
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-09-05, 21:39   #9
Romanaccia
Zakorzenienie

Dot.: Bella Italia

Mieszkam we wloszech od prawie 10 lat wiec wtrace swoje 3 grosze

Nie polecam :

Rzym uwazam za absolutnie przereklamowany,zaczyna sie i konczy w centrum,cala reszta nie jest warta odwiedzenia,to miasto jest strasznie obskorne,brodne i zaniedbane,do najbezpieczniejszych tez nie nalezy,zycie nocne lezy i kwiczy - mieszkalam tam 4 lata ,miesiac temu ucieklam

Pisa - gdyby nie wieza to nie warto byloby nawet tamtedy przejezdzac

Mediolan - oprocz katedry w centrum w Mediolanie,nie ma zadnych zabytkow do zwiedzania,to pod tym wzgledem jedno z najubozszych miast we wloszech,polecam tylko za zakupy ,ewentualnie jakies imprezy,jeden dzien tam to i tak juz duzo

Polecam serdecznie :

Florencje,to moim zdaniem jedno z najpiekniejszych miast w Europie,malutka,zadbana,p iekna i romantyczna,zachwycajaca.
Zreszta cala Toscania jest cudowna,poprostu cudowna.

Torino - Turyn jest moim zdaniem bardzo,ale to bardzo niedoceniany przez turystow,to przepiekne miasto na polnocy wloch (2 godziny pociagiem od Mediolanu) stolica Piemontu,polecam zwlaszcza zima lub wiosna,jest tam sporo zabytkow ,muzeow ecct. zima jest poprostu zachwucajacy,miasto jest polozone za wzgorzach ,otaczaja je Alpy,ja jestem zakochana

Venezia - jest piekna,wcale tam nie smierdzi,do zwiedzania jest duzo ,trzeba miesc cierpliwosc

Bologna - jest interesujaca,moze nie jest to jakos szczegolnie zachwycajace swoja uroda miasto,ale jest ladne,dosc spokojne (miasto studenckie) ma w sobie "cos"

--------

Napoli - Motyla Noga ! nie wiem czy mam polecic czy tez nie,na pewno jest "interesujace" inaczej ,to miasto pelne kontrastow,jak czarny i bialy ,jest zawalony smieciami i pierwszy kontakt z tym miastem moze byc mylacy,pozatym to jedno z najniebezpieczniejszych miast na swiecie sa tam dzielnice,do ktorych nie nalezy absolutnie chodzic ,ale ma w sobie "cos" fascynujacego....

Costiera Amalfitana - czyli wybrzeze Amalfi to zdecydowanie jedno z najpiekniejszech miejsc we Europie jesli nie na swiecie ...

Sorrento - w konkursie na "najpiekniejsze miasto na swiecie" byloby na bardzo wysokiej pozycji ... cud natury

Salerno - mieszkam tu od miesiaca i oczym wlasnym nie wierze za kazdym razem jak wychodze z domu ,przepiekne.

Ravello-Positano-Amalfi - jak ktos kocha zachwycajace,zapierajace dech w piersiach male antyczne miasteczka,piekna przyrode,morze,wzgorza i gory razem polaczone z cudowna atmosfera i najlepsza kuchnia we wloszech to obowiazkowa musi tu przyjechac .

Sardegna i Sycylia - ta pierwsza ma najpiekniejsze morze w Europie ,ta druga mnustwo wspanialych zabytkow.Obydwie cudowne prawie,ze w calosci,ale ja stawiam jednak na Sardegne....

Lecce - samo poludnie wloch w Pugli ,skaliste wybrzeze,sliczne miasto.