Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Trzecia generacja retinoidów - Avage
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-10-20, 08:57   #3
marianna
Rozeznanie

Dot.: Trzecia generacja retinoidów - Avage

Cytat:
Napisane przez Kasiajka Pokaż wiadomość
Witam.
Nie było jeszcze wątku na ten temat, a wydaje mi się dość ciekawy, dlatego pozwoliłam sobie go założyć. Czy słyszałyście/używałyście/znacie preparat firmy Allergan "Avage" (krem 0,1% tazarotene). Niestety nie jest jeszcze w Polsce zarejestrowany (choć pewnie lekarz może wystawić receptę na import docelowy), ale z tego, co o nim czytałam, osiąga lepsze wyniki niż np. Retin-A, zwłaszcza jeśli chodzi o wygładzenie zmarszczek, usuwanie przebarwień oraz działanie przeciwtrądzikowe. Jest także łagodniejszy w działaniu (choć substancja aktywna to tazarotene, czyli najsilniej działająca forma witaminy A). W Stanach jest już stosowany jako tzw. złoty standard w kosmetyce. Strona producenta - www.avage.com
z tego co piszesz to substancją czynną w avage jest tazarotene - czyli to samo co w Zoracu.
Zalety które wymieniasz , odnoszą się do tazarotene - czyli przede wszystkim dużo mniejsza skala skutków ubocznych stosowania, uwrażliwiania skóry itp.
Niestety na naszym rynku mamy tylko w ofercie Zorac - który jak pisała już Paula07 w wersji 0,1 będzie mocniej działał ze względu na podłoże...
Fajnie byłoby mieć wybór...ale biedni nasi dermatolodzy zupełnie by sie w tym wszystkim pogubili