Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Filologia polska - WĄTEK ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-09-10, 13:59   #910
Lidia Paulina
Rozeznanie

Dot.: Filologia polska

To chyba zależy od tego, co chcesz robić w przyszłości Jeśli uczyć, to dobrym rozwiązaniem będzie pedagogika, jeśli chciałabyś robić coś bardziej "nowoczesnego", to pasuje tu dziennikarstwo albo dalej FP ze specjalnością edytorską. Kulturoznawsto jest dla mnie... Hmm, ciekawe, ale chyba nie na dłuższą metę. Poza tym u mnie np. nie ma kulturoznawstwa II stopnia Pamiętaj jednak, że potem możesz wybrać jakąś podyplomówkę więc na razie musisz się zdecydować na to, co będzie dla Ciebie priorytetem. Nie wiem, jak jest naprawdę, ale moim zdaniem rozsądniej jest zostać po tym kierunku nauczycielem (tylko musisz mieć przygotowanie pedagogiczne, więc pedagogika byłaby ok), który po specjalności edytorskiej na I stopniu może z czasem postarać się o pracę jako dziennikarz, edytor itp., niż kształcić się wyłącznie na edytora, a potem szukać pracy przez kilka lat (bo bez przygotowania pedagogicznego nie "przezimujesz" w szkole nawet na jakieś zastępstwo). Chyba, że myślisz o pozostaniu na uczelni, karierze naukowej itp., w tej sytuacji lepiej kształcić się w konkretnej dziedzinie, która Cię interesuje, czyli np. w edytorstwie.
Acha, wpadłam na jeszcze jedno rozwiązanie. Jeśli kręci Cię dziennikarzenie, to może jest jakaś dyscyplina, która Cię interesuje? Muzyka, sport...? Może warto pójść w tym kierunku - konkretne studia nie przychodzą mi na myśl niestety - bo teraz wszędzie chcą dziennikarzy wyspecjalizowanych w jakiejś dziedzinie, np. znających rynek nieruchomości lub nowinki muzyczne.

Edytowane przez Lidia Paulina
Czas edycji: 2011-09-10 o 14:01
Lidia Paulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując