2006-10-27, 13:34
|
#341
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 8 448
|
Dot.: sześćdziesiątki z plusem
Ha! Fafix - przyznam, że moja pokuta nie należy do łatwych 
Przepisy na jedzonko z użyciem kaszki kukurydzianej 
Krupnik z kaszką kukurydzianą( źródło:http://www.*************/artykuly.asp?id=59 )
Składniki:
Pęczek włoszczyzny bez kapusty i pora, pół szklanki kaszki kukurydzianej, 1/2 szklanki mleka, łyżeczka masła, łyżka posiekanego koperku, listek laurowy, sól
Sposób przyrządzania
Zagotować 1 i 1/2 l wody, wrzucić starte na tarce jarzynowej warzywa i gotować 15 - 20 minut. Następnie dodać opłukaną i wymieszaną z kilkoma łyżkami wody kaszkę. Gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania podprawić mlekiem (jeśli lubimy zabielany). Przed podaniem dodać surowe masło i posypać koperkiem.
Pyszna kaszka kukurydziana na mleku
(źródło: http://www.kucharz1935.republika.pl/zupy.html#113 - POLECAM STRONĘ!!!)
Kaszka kukurydziana na mleku. Na wrzące mleko zasypać kaszkę kukurydzianą i gotować 10 minut. Stosunek: łyżka strychowana kaszki na kwaterkę mleka, bo kukurydza jest bardzo spora.
KASZKA KUKURYDZIANA PO GÓRALSKU
(źródło: http://pychotka.pl/przepisy-kulinarn...%F3ralsku.html )
Składniki:
20 dag kaszy kukurydzianej
20 dag boczku
1 cebula
10 dag bryndzy
10 dag szynki wędzonej
1 łyżka masła
3 - 4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
Sposób wykonania:
Kaszę opłukać, wlać 2 szklanki wrzącej posolonej wody z masłem i mieszając, zagotować.
Gotować kaszę na bardzo małym ogniu 30 minut. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
Cebulę obrać, posiekać, dodać do boczku i zrumienić. Wymieszać kaszę z boczkiem, bryndzą i śmietaną, doprawić solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Przełożyć kaszę do naczynia. Szynkę pokroić w paseczki, ułożyć na wierzchu i zapiekać 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC. Podawać z surówką.
Kaszka kukurydziana z parmezanem
( źródło: http://www.mojeprzepisy.pl/Pl/MP/prz..._z_parmezanem/ )
Kaszę zalać wrzącą osoloną wodą z masłem i zagotować mieszając. Przykryć, wstawić do większego naczynia z wrząca wodą i gotować na parze 40 minut.
Do posmarowanego masłem i wysypanego bułka tarta naczynia włożyć kaszę wymieszaną z serem i śmietaną. Zapiekać 20 minut w 180 st. C.
i na deser : ZUPA BANANOWA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ
(źródło: http://gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=45 )
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 3 banany
- pół szklanki kaszy kukurydzianej
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka masła
- Cukier wanilinowy WINIARY
- sól
Wykonanie:
Kaszę, zalaną szklanką zimnej wody, odstaw na 30 minut. Gdy napęcznieje, dodaj do niej drugą szklankę zimnej wody, masło i sól. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż całkowicie się rozklei.
Zagotuj mleko z cukrem wanilinowym, a żółtka ukręć z cukrem. Rozprowadź z kilkoma łyżkami wrzącego mleka i, stale mieszając, dodawaj do mleka. Garnek ustaw na ogniu i ubijaj trzepaczką, aż mleko z żółtkami lekko zgęstnieje. Całość doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Na koniec zmiksuj z obranymi i pokrojonymi na kawałki bananami.
Z ugotowanej kaszy uformuj łyżką kluseczki i kładź po kilka do każdej porcji mlecznej zupy. Zupę możesz podawać i na ciepło, i na zimno.
Ha!chyba odpokutowałam pomyłkę ?!? 
Jestem ciekawa, który przepis kusi Was najbardziej?
|
|
|