Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Olej Kokosowy - jako suplement diety i zastosowanie w kuchni ;)))
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-10-06, 13:12   #11
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Dot.: Olej Kokosowy - jako suplement diety i zastosowanie w kuchni ;)))

Cytat:
Napisane przez poldzik Pokaż wiadomość
dziewczyny, a wiorki kokosowe? znalazlam takie "bio" - wiorki suszone, bez dodatku niczego (czasem sa z "olejem roslinnym, te nie), no to kupilam bo ogolnie lubie ich smak. orientujecie sie czy maja dobroczynne dzialanie tak jak olej? co zawieraja? pewnie zawieraja tez troche weglowodanow...
nie orientuję się za bardzo, ale myslę, że wiórki, a olej to jednak nie to samo... olej wytłacza się pewnie w jakis sposób, który sprawia, że ma on takie a nie inne właściwosci...

mam wrażenie, że wiórki nie mają chyba właściwości leczniczych tj.: antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne i sa bardzo kaloryczne

ze strony : http://www.harmonica.pl/zdrowie_dietetyka_bakalie.htm
Wiórki kokosowe
Zawierają dużo białka i żelaza, dlatego poleca się je zwłaszcza wegetarianom. W ich skład wchodzi również miedź, magnez, kwas foliowy, potas, witamy B i E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Regulują one pracę układu trawiennego, poprawiają perystaltykę jelit. Wiórki kokosowe są wysokokaloryczne - 100 g zawiera 606 kcal.

magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując