2011-10-06, 13:12
|
|
Irenosława Pierwsza
|
Dot.: Olej Kokosowy - jako suplement diety i zastosowanie w kuchni ;)))
Cytat:
Napisane przez poldzik
dziewczyny, a wiorki kokosowe? znalazlam takie "bio" - wiorki suszone, bez dodatku niczego (czasem sa z "olejem roslinnym, te nie), no to kupilam bo ogolnie lubie ich smak. orientujecie sie czy maja dobroczynne dzialanie tak jak olej? co zawieraja? pewnie zawieraja tez troche weglowodanow...
|
nie orientuję się za bardzo, ale myslę, że wiórki, a olej to jednak nie to samo... olej wytłacza się pewnie w jakis sposób, który sprawia, że ma on takie a nie inne właściwosci...
mam wrażenie, że wiórki nie mają chyba właściwości leczniczych tj.: antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne i sa bardzo kaloryczne 
ze strony : http://www.harmonica.pl/zdrowie_dietetyka_bakalie.htm
Wiórki kokosowe
Zawierają dużo białka i żelaza, dlatego poleca się je zwłaszcza wegetarianom. W ich skład wchodzi również miedź, magnez, kwas foliowy, potas, witamy B i E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Regulują one pracę układu trawiennego, poprawiają perystaltykę jelit. Wiórki kokosowe są wysokokaloryczne - 100 g zawiera 606 kcal.
|
|