Wtajemniczenie
|
Dot.: Dieta warzywno-owocowa!!
Cytat:
Napisane przez domciatko
ja ostatnio dużo czytała na temat tak zwanej Surowej Diety (RAW FOOD), która opiera się głównie na surowych owocach i warzywach oraz nasionach, orzechach i innych natualnych nieprzetworzonych, niepoddanych obórce termicznej pokarmach.
dużo ludzi bardzo sobie tą dietę chwali, były głosy, że może pomóc w walce z chorobami, takimi jak rak.
ja staram się w moim jadłospisie zawsze umieszczać elementy surowizny, bo uważam, że jest to najzdrowsze jedzenie pod słońcem. najbardziej naturalne i zgodne z naszym ciałem.
nelly napisała, że białko z warzyw nie jest pełnowartościowe! TO BZDRURA!!
dla potwierdzenia polecam ten artykuł:
http://www.wegetarianie.pl/Article1950.html
w którym jasno i wyraźnie obala się teorię o jedynym dobrym białku odzwierzęcym!
"W ciągu ostatnich 20 lat teza o nieadekwatności białka roślinnego względem potrzeb organizmu człowieka została ostatecznie obalona. Zmianę kierunku myślenia w tej dziedzinie odzwierciedla między innymi decyzja amerykańskiego Ministerstwa Rolnictwa z 2000 roku, zezwalająca na całkowite zastąpienie białka zwierzęcego białkiem sojowym w szkolnych obiadach"
"W świetle dzisiejszej wiedzy, stwierdzenie "[...] potrzebujemy białka odzwierzęcego [...]" jest błędne z punktu widzenia fizjologii żywienia człowieka. Zapotrzebowanie człowieka na białko to zapotrzebowanie na aminokwasy, które są elementami budulcowymi białka. Niezależnie od źródła białka, po spożyciu posiłku jest ono najpierw przekształcane do aminokwasów, z których później organizm sam wytwarza odpowiednie białka. Aminokwasy w białkach roślinnych są takie same jak w białku mięsa, jaj czy sera, ponieważ są to te same związki chemiczne."
więcej na ten temat pod podanym przeze mnie wyżej linku!
---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------
i jeszcze jeden link:
http://www.youtube.com/user/PinkWhal.../5/49UQ5hp6S8c
|
Hej Ja Cie pamietam z dukanowego watku.Dobrze kojarze, co...
---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ----------
Cytat:
Napisane przez kumat
niunia
a ja też jako matka (co prawda 2 starszych dzieci) polecam Ci dietę :
MŻ
nie jakieś diety wymyślone przez kogoś , tylko normalnie jeść w miarę wszystko (bez słodyczy , bez fast-foodów , odstawić tłuste i smażone mięso oraz napoje gazowane).
starać się jeść co 3h , wieczorem około 18-19h tylko coś lekkiego i pić 1,5-2L napojów (woda,herbata czerwona/zielona do wyboru,zwykła z cytryną) ....
Ja od 24 sierpnia tego roku zmieniłam swoje nawyki , trwam tak w swoim postanowieniu (choć czasem złamię jakąś malutką zasadę bo jesteśmy tylko ludźmi) , kilogramy spadają swobodnie i pomału , czuję się bardzo dobrze i co najważniejsze : nie chodzę głodna !!
trzymam kciuki
|
Podziwiam Cie, bo ja musialam osobiscie przejsc na dukana, gdyz inne diety zupelnie na mnie nie dzialaly, a odchudzalam sie juz wieloma.
najgorsze jest to, ze brakuje w takich dietach czesto zachety w postaci spadku kilogramow, zwlaszcza jak ktos musi zrzucic duzo- Ja jestem przeciwniczka zbyt szybkiego chudniecia, ale uwierz mi, jezeli mam w rok schudnac 5 kg. to nie wytrzymam tak dlugo-na zdrowy rozsadek, jak nie ma zachety i nie widac efektow, to moznba wpasc w dola i zrezygnowac bardzo szybko. jednak takie 0.5-1 kg na tydzien calkiem by mi odpowiadalo, i dopiero dieta proteinowa pomogla mi.
Nie chce nikogo do niczego namawiac, kazdy ma prawo myslec i robic co chce.
Probowalam juz doslownie wszystkiego....
Niewazne..
Pozdrawiam Was i zycze sukcesow, jakakolwiek diete wybierzecie.
|