2006-10-30, 11:30
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Halloween - zbrodnia na polskiej tradycji?
Cytat:
Napisane przez hecate
Wszystkich Swietych - zawsze mnie poprawiano kiedy mowilam 'swieto zmarlych' ... Ja osobiscie nie mam nic przeciwko zabawie 31 pazdziernika.
|
A niby czemu Cię poprawiano? Przeciez dla wielu osób to nie jest święto kościelne, a przede wszystkim dzień uczczenia pamięci najbliższych, którzy odeszli.
O ile Walentynek nie cierpię i uważam za kwintesencje kiczu, to Halloween mi tak bardzo nie przeszkadza.
W końcu to bardzo stare święto celtyckie, które po chrystianizacji zostało "przykryte" Wszystkich Świętych.
Nie mam nic przeciwko zabawom tego dnia - sama byłam na zaduszkowej imprezie w sobotę, takiej z przebierankami i drinkami w zniczach 
Natomiast nie podobałoby mi się dokładne kopiowanie amerykańskich zwyczajów: chodzenia po domach czy pieczenie ciasta z dyni.
Nie można też mówić, że kultura amerykańska jest z niczego i od podstaw, Amerykanie przecież nie wzięli się "z nikąd". Co innego komercja (ta jest wszechobecna niestety przy okazji każdych świąt), a co innego tradycje same w sobie. Myślę, ze powiedzenie, że np. Święto Dziękczynienia nie ma dla Amerykanów żadnych duhcowych podstaw jest bardzo krzywdzące
|
|