Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Liście spadają,zima za progiem,wyprawkę czas kończyć bo dzidzia nas kopie. I/II 2012
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-10-31, 10:44   #1113
agawoo
Zakorzenienie

Dot.: Liście spadają,zima za progiem,wyprawkę czas kończyć bo dzidzia nas kopie. I/II

Cytat:
Napisane przez MartuNiunia87 Pokaż wiadomość
Wodzionka to wsumie... zupa ale taka bardzo prosta. Gneralnie robi się to tak:

1. Gotujesz wodę ( w czajniku np.)
2. Do talerza kruszysz lub kroisz w kostkę/kawałki chleb (w zależności od ilości 1-2 kromki)- może być to już taki chleb czerstwy bo i tak zmięknie od wody.
3. Wrzucasz na ten chleb kostkę rosołową lub pół kostki - jak kto woli (może być wegeta, magi, pieprz, ja daję po prostu "rosołek)
4. na to obowiązkowo kroisz lub "wyciskasz" czosnek - w zależności jak kto lubi i jaki jest czosnek, ale przynajmniej 1 ząbek być musi!!- ja dziś dałam 3:P ale ja uwielbiam czosnek
5. zalewasz to wszystko gorącą wodą, która się zazwyczaj zdąży zagotować zanim wrzucisz wszystko na talerz.

No i gotowe hehe to jest słynna Wodzionka :P chodź naprawdę to w sumie jest "Zupa z chleba" tak tłumacząc z niemieckiego, takie śląskie "danie" nie ważne jak by ją nie zwali, ja to bardzo lubię... moja mama mówi, że ja byłam okropnym niejadkiem jako dziecko (w 2 kl podstawówki ważyłam 17,5 kg - to mój synek ma teraz 4 lata i waży 18:P) ale wodzionkę zjadałam zawsze - czasem 3 razy na dzień, jak już nie dało mi się nic innego wcisnąć
ło matko, to brzmi jak "chińska ziupa, dobra ziupa, robiona w radomiu"
Bleeee ... ale rozumiem, że u Was to popularne i smakuje

Cytat:
Napisane przez AgaMili Pokaż wiadomość
U mnie bedzie lozeczko stalo poziomo we wnece w sypialni naszej i tez zyrafy nie bedzie widac

Co do tesciow. Ja moich widze raz na 2 lata i moze z 5x powiedziala do tesciowej mamo ale w formie "a mozeby mama.." a do tescia bezosobowo. Za to moj maz mowi do moich rodzicow mama, tata normalnie, od dnia slubu ale tez w formie takiej jak ja do tesciowej. Na "ty" sobie nie wyobrazam
Aga, byłam właśnie z mamą za zakupach i weszłyśmy do dzieciowego sklepu po drodze.. widziałam to łóżeczko -faktycznie jakieś słabe jakościowo mi się wydaje Ta płyta wygląda na niechlujnie sklejoną, i tak jakby zaraz miało się rozleźć ... Obok stało łóżeczko całe szczebelkowe, nie wiem czy z prawdziwego drewna (a raczej na pewno nie -i chyba też z tej firmy - zaraz go poszukam) i wyglądało dużo lepiej
Ale moze to taki egzemplarz był, ja Ci nie odradzam broń Boże
Jeszcze zapytam koleżanki, jak jej się sprawują te mebelki i może pojadę je obejrzeć, bo jej synek niedługo skończy dwa latka i z nich korzysta

Ale Aguś, żyrafka i tak będzie - przewijak kupię

O takie było to drugie -Radek IV, ta sama firma:
http://www.klups-gostyn.pl/images/lozeczka/1/r2/2d.jpg

Cytat:
Napisane przez BebiBebi Pokaż wiadomość
"Mmmm. Wodzionka, suchy chlyb i wody szklonka.
Mmmm. Wodzionka, to nojlepszo z wszystkich ślonskich zup.
Mmmm. Wodzionka, jak jom zrobi moja żonka.
Mmmm. Wodzionka, to jes łósmy świata cud."

tylko po to, żeby w niej wszystko było

Edytowane przez agawoo
Czas edycji: 2011-10-31 o 10:55
agawoo jest offline Zgłoś do moderatora