Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Aparaty ortodontyczne cz. XI
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-10-31, 16:51   #3756
Limone
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Mnie właśnie te zamki metalowe strasznie uwierają, ceramiczne w ogóle A Ty zakładałaś jakieś kolorowe gumki na mieszany aparat?
Nie. Na mieszany mam zawsze przeźroczyste. Mnie uwierają jedynie zamki które mam na szóstkach i siódemkach, a to dlatego, że mają takie zakrzywione haki - nie mam pierścieni. Poza tym wszystko u mnie ok

Cytat:
Napisane przez ksiezycowa_pyza Pokaż wiadomość
Ja rowniez slyszalam, ze metalowe zamki moga byc troche mniejsze niz te wszystkie kosmetyczne ale te kosmetyczne podobno troche mniej uwieraja. Kazdy ma swoje upodobania i zaklada aparat jaki chce, cel jest jeden miec proste zeby i czy to bedzie aparat metalowy, kosmetyczny efekt bedzie ten sam.
A wcale, że nie Ja od mojej orto usłyszałam, że zamki kosmetyczne są nieco słabsze w działaniu niż metalowe - dlatego są większe, aby miały większą siłę. I niestety, przy przesuwaniu zębów, działają wolniej. Z tym, że przy małych wadach różnica jest niedostrzegalna. Przy dużych wadach już znaczna. Ja się zastanawiałam nad aparatem mieszanym na dół, gdzie zęby mam strasznie pokrzywione i orto powiedziała, że to dobrze że jednak decyduje się na metalowy, bo łatwiej będzie moje zeby przesuwać.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując