Dot.: Bolesne okresy - endometrioza?
Też miałam do niedawna bardzo bolesne i bardzo nieregularne miesiączki. Bywało, że nie miałam okresu nawet 9 - miesięcy. Potem zaczęły być trochę bardziej regularne (miałam miesiączkę, potem miesiąc, dwa jej nie było i znów się pojawiała). Takie miesiączki miałam przez prawie 7 lat. Do tego były one bardzo bolesne, w szpitalu nie lądowałam chyba tylko przez siłę woli. Gdyż ból bywał tak dokuczliwy, że nie miałam siły żeby przejść z pokoju do łazienki. Leki przeciwbólowe w zasadzie nie pomagały. Pamiętam moment, w którym wzięłam 11 tabletek przez cały dzień- nie pomogło. Najgorzej było gdy miesiączka pojawiała się właśnie po kilku miesiącach nie bytu. Jakiś czas temu poszłam do ginekologa (byłam już wcześniej u innych, stwierdzali że niektóre kobiety tak mają). Zdecydowałam się z chłopakiem na antykoncepcję hormonalną. Dostałam tabletki, właśnie kończę pierwsze opakowanie i po raz pierwszy dostałam miesiączki w odpowiednim czasie, mało tego ból prawie zniknął, ograniczył się praktycznie do 0.
Rozumiem co to znaczy nieregularny, bardzo obfity i super bolesny okres, zobaczę jak będzie dalej, ale po raz pierwszy mogę normalnie funkcjonować podczas miesiączki.
Może i w Twoim przypadku jakieś hormony by coś zmieniły, nie mówię o tabletkach anty, ponieważ jeśli nie masz potrzeby to chyba lepiej ich nie brać, ale na rynku są jakieś tabletki służące uregulowaniu i zmniejszeniu obfitości miesiączki.
|