Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Literatura - jakie klasyki "zaliczyć"!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-11-01, 15:56   #2
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Literatura - jakie klasyki "zaliczyć"!

1. Vladimir Nabokov - Lolita
2. Robert Graves - Ja, Klaudiusz
3. William Golding - Władca Much
4. Gustaw Flaubert - Pani Bovary
5. George Orwell - Rok 1984
6. Salinger - Buszujący w Zbożu
7. Huxley - Nowy wspaniały świat
8. Fiodor Dostojewski - Zbrodnia i Kara
9.* Zofia Nałkowska - Granica
10.* Sławomir Mrożek - Tango
Nie wiem jakie masz zainteresowania ale wydaje mi się że najbardziej spodobają ci się numery 1, 3, 6 i może 9

*Może nie są to wybitne najważniejsze na świecie dzieła ale moim zdaniem naprawdę warto się nimi zainteresować.
Inne ciekawe:
Michaił Szołochow - Cichy Don
Michaił Bułkhakow - Mistrz i Małgorzata (ale to chyba lektura)
Umberto Eco - Imię Róży
Anne Frank - Dziennik Anny Frank

No i oczywiście takie jak: Mały książę, Proces (Kafki), Obcy, Dżuma, Przeminęło z wiatrem, Folwark zwierzęcy..
Tego jest masa, ale moje ukochane i według mnie bardzo ważne są te trzy pozycje które ci poleciłam wyżej. Bo Władca Pierścieni to niekwestionowane dzieło ale co ja ci będę wymieniać jak sama podchodzę do tego jak pies do jeża i przeczytać nie mogę

---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ----------

To smutne że jest tyle naprawdę wspaniały dzieł literackich bliskich młodemu społeczeństwu, które omawiane są obowiązkowo za granicą a tutaj nadal króluje przestarzała lista lektur która potrafi skutecznie zniechęcić do czytania. A najciekawszych z obowiązkowej listy lektur (moim zdaniem najciekawsze ) albo się nie omawia (Tango) albo omawia się po łebkach (Granica, Cudzoziemka, Kartoteka)
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując