Dot.: Czy mam anoreksję/bulimię ? Rzetelny test
Nie ma za co przepraszać, ale jak mogła Ci wyjść bulimia, skoro w żaden sposób się nie przeczyszczasz ? Czy robiłaś może ten test z bulimicznymi przekonaniami i wyszło Ci, że myślisz jak bulimik ? Czy po jedzeniu robisz wszystko, żeby je "wyrzucić" z siebie (używasz środków przeczyszczających, idziesz intensywnie ćwiczyć) ?
Bulimia to nie tylko wymioty. To każdy napad wilczego głodu (jedzenie ponad wszelką miarę i po 3-4 tys. kalorii na raz, także produktów nie nadających się do jedzenia) i natychmiastowe po tym przeczyszczanie się (wymioty, ale i wielogodzinne ćwiczenia lub zażywanie środków przeczyszczających).
Jest także taka odmiana "bulimii", gdzie jesz normalnie lub mało ale mimo to się w któryś z wymienionych sposobów przeczyszczasz. Niemniej ten rodzaj nie jest jeszcze zaklasyfikowany (a przynajmniej ja o tym nie słyszałam) pod jakąś konkretną nazwą/odmianą.
Jeśli wyszło Ci samo myślenie bulimiczne, a tego typu zachowań nie przejawiasz, to znaczy że jesteś zagrożona bulimią chociaż z tego co piszesz bardziej bym typowała w powolne wpadanie w anoreksję.
|