2011-11-07, 12:52
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparat dla osoby początkującej- proszę o pomoc
Wszystko zależy od tego jakim budżetem dysponujesz Oczywiście najlepszą jakość oferują lustrzanki bądź aparaty kompaktowe wyposażone w takie same matryce jak w lustrzankach(najpopularni ejsze to APS-C). Koszt tego typu sprzetu to minimum 1500 zł, do lustrzanki dochodzą koszty obiektywów, standardowy z kompletu nie dysponuje zbyt długą ogniskową do zbliżeń i średnio nadaje się do zdjęć makro. jeśłi zaczynasz to najtańszym rozwiązaniem i najbardziej uniwersalnym będzię zakup aparatu kompaktowego megazoom, z zoomem np x12 lub wiekszym nawet do x 35. Takie aparaty kosztują w granicach od 600 zł. Jakość zdjęć ze względu na rozmiar matrycy( mniejszy rozmiar 1/2,33) odbiega od tych z lustrzanki ale nie na tyle żeby początkujący miał być niezadowolony , Osobiście posiadam lustrzankę Pentax k-x(dość tania i chwalona za możliwości) i megazooma samsung wb 5000, który jest bardziej uniwersalny jak dla mnie(jeden obiektyw i możliwość robienia zdjęć makro i dużych zbliżeń zoom x24), tego typu aparat myślę że na początek nauki spełni Twoje oczekiwania biorąc pod uwagę zdjęcia które chcesz robić. Większość producentów oferuje megazoomy. Co do samego zooma, to oczywiście optyczny jest lepszy, na cyfrowy nie zwracaj wogóle uwagi tak naprawdę jest praktycznie bezużyteczny, przy powiekszeniu cyfrowym zdjęcia tracą baaardzo mocno na jakości. Z tych aparatów które są w tych gazetkach to raczej nie widzę nic wartego uwagi, aha i nie bierz jako głównego kryterium wyboru ilośći megapixeli, tak naprawdę ten parametr jest najmniej istotny jeśli nie zamierzasz robić dużych odbitek 
Tutaj masz przykładowe porównanie i testy megazoomów:
http://www.optyczne.pl/7.1-Test-Test...om%C3%B3w.html
nie sugeruj się cenami bo artykuł jest z zeszłego roku ale w tym kierunku powinnaś szukać wg mnie