Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nawilżanie podczas kuracji kwasowo-retinoidowych
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-11-08, 10:27   #181
marianna
Rozeznanie

Dot.: nawilżanie podczas kuracji kwasowo-retinoidowych

Cytat:
Napisane przez margaretka02 Pokaż wiadomość
Prędzej w Superpharmie, Rossman ma Hippa, nie sprzedają tam Bubchena, przynajmniej nie w tych 20,w których byłam

marianno, czym się różnią petrolatum i płynna parafina? Wiem, że obydwa to jakoś tam przetworzona ropa naftowa, ale nie wiem nic więcej.

petrolatum to wazelina
a parafina ciekła to najlżejsza frakcja parafiny

jedno i drugie jest olejem mineralnym pozyskiwanym podczas rafinacji ropy naftowej, jedno i drugie jest "be" wg wszystkich "naturalsów"

wazelina częściej jest używana w produktach kosmetycznych , a parafina w podłożach maściowych (ale to nie reguła jak widać - bo producenci pchają ją nawet do produktów dla dzieci)

wazelina to mieszanina węglowodorów parafinowych (alkanów)

w kosmetykach oba te produkty często są też stosowane jako rozpuszczalniki dla innych substancji

komedogenność obydwóch specyfkików to sprawa indywidualna, w dużej mierze też uzależniona od stopnia czystości chemicznej /stopnia rafinacji tych produktów

generalnie lepiej ich unikać w kosmetykach - ale bez popadania w paranoję

Cytat:
Napisane przez asiuleczka_kubeczka Pokaż wiadomość
Nigdy nie stosowałam kwasów, ani nic z tych rzeczy. Narazie karmię piersią, więc to dopiero przede mną Ale ostatnio gdzieś czytałam, że dermatolog poleciła taką nawilżającą papkę. Do naparu z szałwi dodaje się zmielone siemie lniane i nakłada się to na twarz, niestety nie wiem na jak długo. Podobno pomaga przy przesuszonej cerze. Jeszcze tego sama nie wypróbowałam, ale może jutro spróbuje.

ta sama papka dobrze też robi na włosy i skórę głowy