2006-11-08, 10:27
|
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: nawilżanie podczas kuracji kwasowo-retinoidowych
Cytat:
Napisane przez margaretka02
Prędzej w Superpharmie, Rossman ma Hippa, nie sprzedają tam Bubchena, przynajmniej nie w tych 20,w których byłam
marianno, czym się różnią petrolatum i płynna parafina? Wiem, że obydwa to jakoś tam przetworzona ropa naftowa, ale nie wiem nic więcej.
|
petrolatum to wazelina
a parafina ciekła to najlżejsza frakcja parafiny
jedno i drugie jest olejem mineralnym pozyskiwanym podczas rafinacji ropy naftowej, jedno i drugie jest "be" wg wszystkich "naturalsów"
wazelina częściej jest używana w produktach kosmetycznych , a parafina w podłożach maściowych (ale to nie reguła jak widać - bo producenci pchają ją nawet do produktów dla dzieci)
wazelina to mieszanina węglowodorów parafinowych (alkanów)
w kosmetykach oba te produkty często są też stosowane jako rozpuszczalniki dla innych substancji
komedogenność obydwóch specyfkików to sprawa indywidualna, w dużej mierze też uzależniona od stopnia czystości chemicznej /stopnia rafinacji tych produktów
generalnie lepiej ich unikać w kosmetykach - ale bez popadania w paranoję 
Cytat:
Napisane przez asiuleczka_kubeczka
Nigdy nie stosowałam kwasów, ani nic z tych rzeczy. Narazie karmię piersią, więc to dopiero przede mną  Ale ostatnio gdzieś czytałam, że dermatolog poleciła taką nawilżającą papkę. Do naparu z szałwi dodaje się zmielone siemie lniane i nakłada się to na twarz, niestety nie wiem na jak długo. Podobno pomaga przy przesuszonej cerze. Jeszcze tego sama nie wypróbowałam, ale może jutro spróbuje.
|
ta sama papka dobrze też robi na włosy i skórę głowy
|