Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Technik farmacji -warto?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-11-11, 20:35   #4539
wampa
Raczkowanie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Cytat:
Napisane przez Alyssum Pokaż wiadomość
mam problem :

Luminali 0,01
Papaverini hchlor. 0,002
Pyralgini 0,035
Cacao olei q.s.
M.f.supp.anal. D.t.d.N⁰10
D.S. 2 x dziennie 1 czopek dla dziecka o masie 3,7kg

i było napisane pod spodem a ja nie kumam skąd te obliczenia?
Masa substancji leczniczych w 1 czopku = 0,01+0,002+0,035=0,047 - to rozumiem

"trzeba uzupełnić laktozą do 0,05, czyli potrzebuję 0,003 x 11=33mg" tego nie wiem

dzięki za pomoc
tak móźdże po co ta laktoza i w sumie nie wiem no bo jak policzysz ile Ci wszystkiego trzeba to luminalu na 11 czopków( 1 czopek zapasu) jest 110mg, chl papaweryny 22mg ( minimalna ilość jaką można odważyć na wadze to 20mg) więc też odważysz, pyralgina 0,385 więc może coś pokręciłaś

Cytat:
Napisane przez Lucyferyna Pokaż wiadomość
Proszki
Rp.

Ergotamini tatratis
Pabialgini P
Codeini Phosphas
Coff. et Natrii Benzoas

Ergotamina i Pabialgina są w postaci leków gotowych. Pabialgina jest wycofana z obrotu, ale cóż trzeba zrobić to co dali to tam sobie obliczyłam bo to prościzna. No ale np kolejność dodawania do możdzierza hmmm.... mi się wydaje ze kolejno jak jest w recepcie???? i jeszcze jedno czy można je zaaplikować do opłatków skrobiowych? niezgodności chyba tu nie ma ale czekam na wasze opinie
jakbyś podała skład byłoby łatwiej wytłumaczyć, więc tak na sucho zacierasz pory moździerza tym czego jest najwięcej, więc sypiesz cześć i potem od najmniejszych ilości, potem resztę tego czego było najwięcej i na koniec lek gotowy, myślę że można je zaaplikować do opłatków skrobiowych

Edytowane przez wampa
Czas edycji: 2011-11-11 o 20:42
wampa jest offline Zgłoś do moderatora