2011-11-11, 20:35
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
Napisane przez Alyssum
mam problem :
Luminali 0,01
Papaverini hchlor. 0,002
Pyralgini 0,035
Cacao olei q.s.
M.f.supp.anal. D.t.d.N⁰10
D.S. 2 x dziennie 1 czopek dla dziecka o masie 3,7kg
i było napisane pod spodem a ja nie kumam skąd te obliczenia? 
Masa substancji leczniczych w 1 czopku = 0,01+0,002+0,035=0,047 - to rozumiem
"trzeba uzupełnić laktozą do 0,05, czyli potrzebuję 0,003 x 11=33mg" tego nie wiem
dzięki za pomoc
|
tak móźdże po co ta laktoza i w sumie nie wiem no bo jak policzysz ile Ci wszystkiego trzeba to luminalu na 11 czopków( 1 czopek zapasu) jest 110mg, chl papaweryny 22mg ( minimalna ilość jaką można odważyć na wadze to 20mg) więc też odważysz, pyralgina 0,385 więc może coś pokręciłaś
Cytat:
Napisane przez Lucyferyna
Proszki
Rp.
Ergotamini tatratis
Pabialgini P
Codeini Phosphas
Coff. et Natrii Benzoas
Ergotamina i Pabialgina są w postaci leków gotowych. Pabialgina jest wycofana z obrotu, ale cóż trzeba zrobić to co dali  to tam sobie obliczyłam bo to prościzna. No ale np kolejność dodawania do możdzierza hmmm.... mi się wydaje ze kolejno jak jest w recepcie???? i jeszcze jedno czy można je zaaplikować do opłatków skrobiowych? niezgodności chyba tu nie ma ale czekam na wasze opinie 
|
jakbyś podała skład byłoby łatwiej wytłumaczyć, więc tak na sucho zacierasz pory moździerza tym czego jest najwięcej, więc sypiesz cześć i potem od najmniejszych ilości, potem resztę tego czego było najwięcej i na koniec lek gotowy, myślę że można je zaaplikować do opłatków skrobiowych
Czas edycji: 2011-11-11 o 20:42
|
|
|