2011-11-14, 13:34
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Atrakcje, czyli jak urozmaicić wesele?
Nie bedę tu robić jakiejś kryptoreklamy, udawać panny młodej która szuka atrakcji itp (ślubu na horyzoncie brak :P ) Od kilku lat prowadzę grupę teatralną, zajmujemy się pokazami ogniowymi i świetlnymi. Zdecydowałam się napisać na tym forum, bo większość osób nie ma pojęcia czym jest show ogniowe i świetlne. Na początku kierowaliśmy swoją ofertę głównie na eventy firmowe, jednak bardzo często odzywają się do nas własnie pary młode, dlatego opracowaliśmy ofertę specjalnie na wesela. Zauważyłam, że takie atrakcje stają się coraz bardziej popularne. Mamy w ofercie dwa rodzaje pokazów - pokazy ogniowe fireshow oraz pokazy świetlne w UV (light - show wewnątrz pomieszczeń). Zaczęło się od nietypowej pasji, teraz rozwinęliśmy się i od dwóch lat jesteśmy w ścisłej czołówce takich grup w Polsce (można sprawdzić - od 2 lat jesteśmy w gronie 5 najlepszych grup finałowych w ogólnopolskim przeglądzie FROG w Gdyni).
Ponieważ na rynku jest bardzo dużo amatorskich formacji fireshow, napiszę parę porad na co zwrócić uwagę gdy taka grupa wysyła ofertę:
1. długość istnienia na rynku. Pierwsze trzy lata to tak naprawdę zdobywanie doświadczenia.
2. oferta - warto poprosić o zdjęcia z występów. Jeśli te zdjęcia to tylko jakieś rozmazane smugi ognia, nie wybrałabym takiej grupy
3. kostiumy - amatorskie grupy występują w czarnym podkoszulku, glanach/trampkach i tego rodzaju outficie. Stopień dopracowania kostiumów świadczy o poziomie jaki reprezentuje sobą przedstawienie.
4. Muzyka - większość grup uraczy Was metalem lub inną tego rodzaju muzą - nie do końca pożadane przy takiej uroczystości... warto zapytać o muzykę żeby uniknąć przykrych niespodzianek
5. Klimat - muzyka metalowa plus obszarpana koszulka wiadomo jaki tworzy klimat... Profesjonalne grupy posiadają w swojej ofercie konkretne, tematyczne przedstawienia. Nurt w "profesjonalnej branży" jest taki, że klimaty typu <mrok i zło> są naprawdę odrzucane, raczej stawia się na ciekawe stroje, historię i fajną muzykę - robi się po prostu dobre, rozrywkowe show.
6. Cena - Jeśli ktoś jest dobry, to się ceni. Na cenę składa się przygotowanie kostiumu, czas spędzony na treningach (umiejętności to największy gwarant bezpieczeństwa) markowy i bezpieczny sprzęt też dużo kosztuje, gdyż jest robiony ze specjalnego materiału Kevlar. Dobre, nieśmierdzące paliwo też ma swoją cenę. Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli ktoś bierze za 1 osobę występująca mniej niż 300zł, nie jest w stanie zapewnić tych wszystkch warunków.
7. Festiwale i współpraca z innymi dyscyplinami. Zapytajcie o uczestnictwo i ewentualne nagrody na festiwalach. Porządne grupy mają też podpisane referencje z poprzednich występów.
Mam nadzieję że moj post rozjaśni trochę w głowach
|
|
|