Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Pyszne rozgrzewające napoje na chłodne wieczory
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-11-18, 11:36   #7
coctail
Rozeznanie

Dot.: Pyszne rozgrzewające napoje na chłodne wieczory

Cytat:
Napisane przez Iwa844 Pokaż wiadomość
1. Próbowałam różnych gotowych herbatek typu grzaniec, ale żadna nie smakuje mi tak jak ta, którą robię sama w domu. W garnuszku gotuję wodę, do gotującej się wody wrzucam 2 torebki zwykłej herbaty i 2 owocowej - kombinacje różna, w zależności co akurat mam pod ręką. Do tego kilka plasterków świeżego imbiru, szczypta cynamonu i sporo przyprawy do grzanego wina/piwa (moja ulubiona to Prymat). Gotuję to wszystko 3-4 minuty, jeśli jest potrzeba dosładzam miodem. Przelewam do kubka (można przecedzić przez sitko, bo z przyprawy i cynamonu mogą zostać "okruszki").

2. Mój ulubiony przepis na grzane piwo
Piwo (ja biorę 0,5 litra na osobę) wlewamy do garnka i podgrzewamy, dodając kilka plasterków imbiru i sporo przyprawy do grzańca.Można dodać kilka goździków. Uwaga! Piwo ma być mocno ciepłe, ale nie wolno go zagotować. Do kufli wsypujemy po łyżce rodzynek, wlewamy sok malinowy (ok 1- 1,5 cm na dnie), wrzucamy plaster pomarańczy. Można też wcisnąć sok z pozostałej części pomarańczy. Powoli wlewamy piwo, na wierzch dajemy szczyptę cynamonu.
Jeśli ktoś nie przepada za sokiem malinowym, to można go zastapic miodem.
Twój przepis na grzane piwo jest wspaniały! wkrótce na pewno wypróbuję!!
Ja ide na łatwiznę i do podgrzewanego piwa wlewam syrop imbirowy z dodatkiem cynamonu i goździków (Herbapol), czasem dodaję do tego plastry pomarańczy. Mniam!

Przypomniał mi się jeszcze jeden przepis na rozgrzewającą herbatę o pięknym kolorze! tworzy 3 warstwy od zoltej poprzez pomaranczowa do malinowej:
Składniki:
2 plastry pomarańczy/grapefruita
2 plastry cytryny
2 plastry jabłka/gruszki
5 sztuk goździków
lekki napar z czarnej herbaty
sok malinowy ok 2 łyżki

Zaparzyć herbatę w dużej szklance i dodać pokrojone owoce (wg preferencji, moze to byc gruszka lub jablko lub jedno i drugie, pomarańcza itd) wolnym strumieniem wlać dowolny sok np. malinowy (tyle ile uznamy za stosowne, ja wlewam "na oko"), dodać kilka goździków i gotowe
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg l_syrop_pakszot_imbir.jpg (28,3 KB, 38 załadowań)

Edytowane przez coctail
Czas edycji: 2011-11-18 o 11:42
coctail jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując