2011-11-18, 11:36
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pyszne rozgrzewające napoje na chłodne wieczory
Cytat:
Napisane przez Iwa844
1. Próbowałam różnych gotowych herbatek typu grzaniec, ale żadna nie smakuje mi tak jak ta, którą robię sama w domu. W garnuszku gotuję wodę, do gotującej się wody wrzucam 2 torebki zwykłej herbaty i 2 owocowej - kombinacje różna, w zależności co akurat mam pod ręką. Do tego kilka plasterków świeżego imbiru, szczypta cynamonu i sporo przyprawy do grzanego wina/piwa (moja ulubiona to Prymat). Gotuję to wszystko 3-4 minuty, jeśli jest potrzeba dosładzam miodem. Przelewam do kubka (można przecedzić przez sitko, bo z przyprawy i cynamonu mogą zostać "okruszki").
2. Mój ulubiony przepis na grzane piwo
Piwo (ja biorę 0,5 litra na osobę) wlewamy do garnka i podgrzewamy, dodając kilka plasterków imbiru i sporo przyprawy do grzańca.Można dodać kilka goździków. Uwaga! Piwo ma być mocno ciepłe, ale nie wolno go zagotować. Do kufli wsypujemy po łyżce rodzynek, wlewamy sok malinowy (ok 1- 1,5 cm na dnie), wrzucamy plaster pomarańczy. Można też wcisnąć sok z pozostałej części pomarańczy. Powoli wlewamy piwo, na wierzch dajemy szczyptę cynamonu.
Jeśli ktoś nie przepada za sokiem malinowym, to można go zastapic miodem.
|
Twój przepis na grzane piwo jest wspaniały! wkrótce na pewno wypróbuję!! 
Ja ide na łatwiznę i do podgrzewanego piwa wlewam syrop imbirowy z dodatkiem cynamonu i goździków (Herbapol), czasem dodaję do tego plastry pomarańczy. Mniam!
Przypomniał mi się jeszcze jeden przepis na rozgrzewającą herbatę o pięknym kolorze! tworzy 3 warstwy od zoltej poprzez pomaranczowa do malinowej:
Składniki:
2 plastry pomarańczy/grapefruita
2 plastry cytryny
2 plastry jabłka/gruszki
5 sztuk goździków
lekki napar z czarnej herbaty
sok malinowy ok 2 łyżki
Zaparzyć herbatę w dużej szklance i dodać pokrojone owoce (wg preferencji, moze to byc gruszka lub jablko lub jedno i drugie, pomarańcza itd) wolnym strumieniem wlać dowolny sok np. malinowy (tyle ile uznamy za stosowne, ja wlewam "na oko"), dodać kilka goździków i gotowe
Edytowane przez coctail
Czas edycji: 2011-11-18 o 11:42
|
|
|