2006-11-11, 21:47
|
|
Wtajemniczenie
|
średnio-problemowa cera szesnastolatki :)
Witam cieplutko!
Chciałam zasięgnąć porad odnośnie pielęgnacji mojej cery, w gruncie rzeczy nie jest problemowa, ale jest w niej kilka rzeczy, które naprawdę mnie denerwują. Nie chcę jeszcze młodej cery tak przeciążać różnego typu kosmetykami, bo ogólnie rzecz biorąc pudrów, podkładów fluidów nigdy nie stosowałam i chcę, żeby tak pozostało Wolałabym raczej zlikwidować dręczace mnie problemy inaczej, a nie tylko je tuszować.
Mam cerę mieszaną- suche policzki, czoło broda- normalne. Nos- masakra, świeci się maskrycznie. Jest wrażliwa i skłonna do alergii, uczulona na świetlik, zbyt duża ilość alkoholu w kosmetykach mnie podrażnia.
I tak, co mnie dręczy:
- ogromne cienie pod oczami, zapewne też od niewyspania, stosowałam żel aloesowy z avonu i krem rozjaśniający cienie- nie pomaga
- wągry na nosie- nie umiem ich wyciskać, stosowałam płatki clerasilu-efekt marny, olejek pichtiowy + nafta- naftę kupiłam chyba złą, ale na każdej którą oglądałam pisało, że jest do włosów no a nos się bardzo świecił
-czerwone płatki nosa i popękanie naczynka- od pół roku wcinam rutinoscorbin, smarowałąm maścią z arniki i miejscowo kremem z erisa do cry naczynkowej- nie pomogło ani troszeczkę, nawet na zaczerwienienie; słyszałam, że pomaga maść arcalen, chociaż nie jest do tego przeznaczona, nie wiem, czy warto zaryzykować
- dziwne grudko-krosty-przebarwienia na brodzie- nie mam poęcia co to jest może zaskórniki? tylko nawet nie wiem, jak one wyglądają
- moja buzia wygląda na bardzo zmęczoną, ma nierówny koloryt, wokół ust jest żółta!
-rozszerzone pory na części policzków (bliżej nosa)
Wiem, że nie ma kosmetyku cud, ale chciałabym, aby ktoś pomógł mi dobrać jakieś kosmetyki, a w szczególności krem, bo żel do mycia używam z aa do cery tłustej i mieszanej- całkiem nieźle się sprawuje, tonik z ziaji z aloesem, ale jak się skończy zmieniam na ten do cery naczynkowej- bardziej mi odpowiadał. Myślałam o kremie z daxa do cery mieszanej z problemami naczynkowymi, ale chyba jestem na niego za młoda...
Czytałam dużo wątków na interesujące mnie tematy, jednak mam coraz większy mętlik w głowie, od pół roku próbuję sobie dopasować odpowiednie kosmetyki i jakoś mi nie idzie...
Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.
|
|
|