Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Fobia spoleczna?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-11-28, 21:56   #2
damkow
Przyczajenie

Dot.: Fobia spoleczna?

Cześć,
Wydaje mi się że przechodziłem coś podobnego. Wskazywać to może na Twoją dużą wrażliwość. Kiedyś, kiedy byłem w wojsku, chadzałem do psychologa i opowiadałem jej o tym. Stwierdziła że na ten mój "problem z komunikacją" mogą składać się następujące czynniki: po pierwsze, jak już napisałem, wrażliwość, większa niż przeciętna u ludzi; po drugie - przykre przeżycia z przeszłości powodujące np. brak zaufania do ludzi, a to się przejawia dystansem do nich. Po trzecie - możesz mieć np. skłonności autystyczne (zamykasz się w swoim świecie i każdy kontakt ze światem zewnętrznym jest jakby nową zaskakującą Cię wciąż na nowo sytuacją). Według mnie jesteś na dobrej drodze do poznania siebie, gdyż sama się oceniasz, dostrzegasz siebie jakby z boku, dzięki czemu potrafisz obiektywnie ocenić swoje zachowanie. Wszyscy jesteśmy bardzo skomplikowani, choć nie wszyscy w to wnikają. Niewielu z nas interesuje, jacy są naprawdę, gdyż to wymaga sporego wkładu w pracę nad sobą. Ty już zaczęłaś Połknęłaś bakcyla. To cudowne zajęcie - rozpracowywać siebie. Przynosi dużo satysfakcji. A kiedy już to osiągniesz (dowiesz się jaka naprawdę jesteś), będziesz mogła zdecydować, kim naprawdę chcesz być. Napisz więcej o sobie. Interesuje mnie to, bo sam miałem niegdyś podobne spostrzeżenia. Może wspólnie dojdziemy do jakichś konkretnych wniosków. Co dwie głowy to nie jedna

Pozdrawiam serdecznie!!
damkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując