Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Scent Bar XXXV
Wątek: Scent Bar XXXV
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-11-30, 10:21   #4081
kamena
ʞɐɯǝuɐ

Dot.: Scent Bar XXXV

co tu tak z rana pusto
Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
ach cos mi sie przypomniało.
nie wiem czy pamietacie dawno temu pytałam co myslicie o podróbkach sławnych mebli i ich kupowaniu.
otusz objawiono mi ze to nie są podrupki podrupki , albowiem poniewaz prawo do wzoru przemysłowego jakim jest mebel trwa 50 lat, a potem kazdy se moze wystrugac taki sam mebel. tzn taki sam z wyglądu, wiadomo ze technologię na bebechy ma "fabryka matka", ale robic podobne kazdemu wolno i pisac ze projekt inspirowany. I dlatego mamy teraz zalew wzorów z lat 50 tych i drugą mode na nie.
skąd te 50 lat?

w PL ochrona na wzór przemysłowy to maksymalnie 25 lat podzielone na 5-letnie okresy ochronne, w EU też do 25 lat (na wzór zarejestrowany, na nierejestrowany 3 lata), zresztą wzory wspólnotowe to świeża sprawa, a w Stanach zdaje się 14 lat

więc moda na lata 50. na pewno nie jest spowodowana nagłym wygaśnięciem praw do wzorów przemysłowych z lat 50.

50 lat ewentualnie mogą trwać prawa autorskie... które ofkors również mogą chronić wygląd mebla... ale długość trwania praw autorskich zależy od kraju, może być 70 lat, 95 lat, 50 lat...

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Szydełkowanie. Albo lepiej: tkanie dywanów.

Wtedy nauczyciele wpisywaliby sobie jako hobby tresurę psów. Albo syzyfowe prace...
o!

Cytat:
Napisane przez rachell111 Pokaż wiadomość
zrobiłam se te frytki we końcu - jak mi dobrze
wierzę

Cytat:
Napisane przez rachell111 Pokaż wiadomość
tak czy owak kobieta co sprowadziła do tego kraju nad wisłą ziemniaki jest moim guru
Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
Nooo
się ofkors zgadzam

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
teraz dzidziusie sa passe ofkors-tera trendy są fasolinki i sie nie rodzo ino wykluwajo
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up."

EVERY WOMAN IS A STAR
kamena jest offline Zgłoś do moderatora