Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-12-02, 11:45   #894
asia665
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Już jestem Komp póki co postawiony na nogi, ale zobaczymy jak długo, bo i tak szykuje się wymiana na coś nowszego...

My dziś też zaczęliśmy 10. tydzień
Oo szybko się udało naprawić

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
tak Asiu to jest badanie nieinwazyjne dokładny opis:
To jedno z najważniejszych badań przyszłej mamy. Jest całkowicie bezbolesne i bezpieczne. Na czym polega i dlaczego jest tak istotne?

Przezierność fałdu karkowego (NT – Nuchal Translucency) to parametr oceniany w badaniu USG płodu, odzwierciedlający obrzęk tkanki podskórnej w okolicy karkowej. NT to nic innego jak odległość między tkanką podskórną a skórą na wysokości karku płodu.
Pomiar przezierności karkowej płodu to badanie rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, co oznacza, że każda kobieta w ciąży powinna mieć wykonane USG z uwzględnieniem NT. W Polsce badanie to jest refundowane kobietom po 35 roku życia i można je wykonać w placówkach, które mają podpisany kontrakt z Narodowym Funduszem Zdrowia. W gabinetach prywatnych koszt badania oscyluje w granicach 200 zł.

Zdrowie dziecka

Badania NT pozwala z dużą dokładnością określić ryzyko wystąpienia u dziecka nieprawidłowości chromosomowej, wad serca i innych chorób uwarunkowanych genetycznie (zespół Downa, Edwardsa, Patau).

Jak przebiega badanie?

Pomiar NT warto wykonać, zwłaszcza, że badanie jest całkowicie bezpieczne i nieinwazyjne (dokonywane jest przez powłokę brzuszną). Ocenę przezierności karkowej powinno dokonywać się wtedy, gdy wartość pomiaru ciemieniowo - siedzeniowego płodu (CRL) oscyluje pomiędzy 45 a 84 mm, co odpowiada 11.3 a 13.6 tyg. ciąży. Badanie przeprowadzone później bądź wcześniej jest niewiarygodne. Powinno ono być przeprowadzone przez odpowiednio wyszkolonego lekarza, dysponującego wysokiej jakości sprzętem.
Wartość przezierności karkowej nie powinna przekraczać 2,5 mm. Wynik powyżej tej wartości traktowany jest jako nieprawidłowy. Nieprawidłowy wynik to jeszcze nie wyrok. Nie oznacza on choroby a jedynie podwyższone ryzyko choroby dziecka, które trzeba zweryfikować. W takiej sytuacji lekarz zleca dodatkowe badania takie jak na przykład amnipunkcja, echo serca.
To na takim USG ,które lekarz wykonuje standardowo nie wyjdą wady?? Tylko trezba takie specjalne?? Ciekawa jestem jakie ja będę miała USG 21.12 czy dalej przez pochwe czy już przez brzuch

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Ale podstawowe badanie prenatalne to po prostu mega dokładne badanie usg. Maluszkowi się zupełnie nic nie dzieje. Jest oglądany z zewnątrz. Dopiero jak w czasie tego usg wyjdzie coś nie tak, to lekarz kieruje na dalsze badania. Ja myślę, że to bardzo ważna rzecz, bo w razie jakiejś choroby dzicko można leczyć już w czasie ciąży.
Właśnie dlatego się na nie zdecyduję

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Ale te wstępne badania prenatalne o których tu mowa to po prostu USG rozszerzone (to się powinno prawidłowo nazywać USG genetycznym, ale dużo osób nazywa to po prostu badaniami prenatalnymi), które fajnie opisała wyżej muminek. Dopiero jeśli podczas tego badania wychodzi coś nie tak lekarze czasem zalecają pobieranie tkanek. Bo normalnie, jak wszystko jest ok, to nie ma potrzeby robienia aż tak dokładnych badań.
Za to USG genetyczne faktycznie zaleca się robić wszystkim ciężarnym i ja na pewno tego przypilnuje. Chociażby po to, żeby jak najwcześniej wykryć ewentualne problemy z serduszkiem, bo obecnie w przypadku stwierdzenia wad serca operacje można przeprowadzić już w łonie matki. A u nas niestety jest obciążenie tą wadą od strony męża
To USG genetyczne to jeszcze coś innego niż badania prenatalne??
Jeju ile tych różnych nazw
Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Miejmy nadzieję, że żadna z nas nie będzie musiała się na to decydować
Ale mam koleżanki, które robiły np amniopunkcję, bo usg genetyczne wyszło źle. I powiem Ci, że popieram je. Amniopunkcja zwiększa ryzyko poronienia tylko o 1%, ale jej wynik pozwala uspokoić kobietę na pozostałe 6 miesięcy ciąży. W przypadku moich koleżanek amniopunkcja wykazała, że dzieci są zdrowe, a one szczęśliwie zbliżają się do końca ciąży. I są spokojne o swoje dzieci.
Oby Musimy być wszystkie dobrej myśli ,bo przecież nasze dzieciaczki będą najfajniesze z całego forum

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora