Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Studia medyczne na Ukrainie.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-12-11, 11:13   #15
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Studia medyczne na Ukrainie.

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Skazana, nie demonizuj tak strasznie studiów medycznych.
Jasne, podstawy trzeba mieć (ale np. materiał chemii rozszerzonej jest powtórzony na pierwszym roku, żeby dać radę z biochemią na drugim), z biologii - nie przydadzą jej się na nic ewolucjonizm, roślinki czy zwierzęta, a tego jest własnie mnóstwo na rozszerzeniu. Ja osobiście nie kojarzę, żeby więcej niż 25% rzeczy z materiału na maturę rozszerzoną przydało mi się na studiach
Jasne, trzeba się uczyc - ale jak ktos sie uczy na bieżąco, jeśli ma taki nawyk - to da radę. Ja osobiście nie przypominam sobie, żebym czesto gęsto musiała wkuwać na pamięć po 100 stron Owszem, jak ktoś nie rozumie czego sie uczy to ryje na blache - ale jak troche się wysili żeby zrozumieć temat - to nie musi nic zakuwać na pamięć. Na pamięć to ja sie uczyłam nazw łacińskich na anatomii (co jak załapiesz zasadę wcale niewiadomo jak trudne nie jest) i wzorów na biochemię. Reszta jest ze sobą tak mocno powiązana, że - jesli uczysz sie uczciwie i na bieżąco - bierzesz wiele rzeczy na logikę...
moze i demonizuje, ale jestem zdania, ze jesli ktos nie jest w stanie nauczyc sie na mature przez 1,5 roku to sobie nie poradzi na medycynie. kij z podstawami, chodzi o ilosc materialu, jaki potrafi przyswoic (na ukrainie uczysz sie dodatkowo w obcym jezyku przeciez!). no i tez nie kazdy uczy sie na biezaco - np. ja, wiec wiem co to znaczy musiec spiac tylek, zeby nauczyc sie kobylastego materialu

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując