2011-12-11, 20:22
|
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Radosna nowina w czasie świąt - dylematy?
Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja
dzięki
udało się,po prawie 2 latach zaszłam w kolejną ciaże,dziś mam 6-miesięczną córę 
|
Gratuluję! widziałam Twoje wpisy w innych wątkach dotyczących dzieci, bardzo mi się podobały - musisz być bardzo czułą i empatyczną mamusią
Katakumbo - pierwsze słyszę, żeby USG było nieprzyjemne czy bolesne dla dziecka. Nawet na portalach typu: ciążaporód.pl i innych jest to wyraźnie napisane, nie mówiąc już o zdaniu lekarzy na ten temat - chociażby moja ginekolog twierdzi, że to totalna bzdura. Jestem w stanie zgodzić się z tym, ponieważ moje dziecko czasami podczas USG smacznie sobie spało. Moje koleżanki też to potwierdzają - wiele z nich opowiadało, że lekarz nie mógł np. ustalić płci dziecka, bo spało i nawet delikatne szturchanie w brzuszek nie pomagało zgodnie z tym, co piszesz, dziecko powinno wraz z pierwszą falą USG "stanąć na równe nogi" Chyba nie było by możliwe spanie podczas badania, gdyby działo się coś, co jest dla niego nieprzyjemne. Czy możesz napisać, skąd masz takie informacje, bo po raz pierwszy spotykam się z taką opinią? Wydaje mi się, że może ona być szkodliwa - mogą znaleźć się dziewczyny, które czytając takie wypowiedzi w trosce o zdrowie swojego dziecka w ogóle zrezygnują z badania USG w ciąży... a to już jest poważna sprawa. Nie wydaje mi się prawdopodobna "zmowa milczenia" na temat rzekomej bolesności badania. Chyba nikt nie narażałby dzieci masowo na stres i ból, zwłaszcza że regulacje dotyczące wszystkiego, co dotyczy kobiet w ciąży i ich dzieci są nieprawdopodobnie surowe - od witamin, po zdjęcia rentgenowskie, jedzenie czy kosmetyki. Nawet na balsamach do ciała dla kobiet w ciąży dla bezpieczeństwa jest napisane, żeby go używać od 3 m-ca czy w świetle tych informacji prawdopodobne wydaje Ci się w ogóle, żeby dopuszczono badania USG zwłaszcza we wczesnej ciąży? Dla mnie najbardziej przekonujące jest jednak to, że moje osobiste dziecko czasem podczas badania po prostu spało . Z tego, co mi wiadomo, człowiek to nie delfin czy nietoperz i nie ma możliwości w ogóle rejestrowania fal o takiej częstotliwości w żadnej fazie swojego rozwoju.
Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2011-12-11 o 21:26
|
|
|