2011-12-11, 21:19
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Radosna nowina w czasie świąt - dylematy?
Dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy w 6 tyg, powiedzialam o tym wsyztkim bo nie moglam wytrzymac.
Za to pierwsze usg mialam robione dopiero w 12 tyg! wiec dla mnie to dziwne, ze tak czesto mialas, ja bym sie bala .... Mi lekarz nie chcial zrobic usg w 6 tyg bo powiedzial ze lepiej poczekac do 12 tygodnia
---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------
Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek
Gratuluję!   widziałam Twoje wpisy w innych wątkach dotyczących dzieci, bardzo mi się podobały - musisz być bardzo czułą i empatyczną mamusią
Katakumbo - pierwsze słyszę, żeby USG było nieprzyjemne czy bolesne dla dziecka. Nawet na portalach typu: ciążaporód.pl i innych jest to wyraźnie napisane, nie mówiąc już o zdaniu lekarzy na ten temat - chociażby moja ginekolog twierdzi, że to totalna bzdura. Jestem w stanie zgodzić się z tym, ponieważ moje dziecko czasami podczas USG smacznie sobie spało. Moje koleżanki też to potwierdzają - wiele z nich opowiadało, że lekarz nie mógł np. ustalić płci dziecka, bo spało i nawet delikatne szturchanie w brzuszek nie pomagało  zgodnie z tym, co piszesz, dziecko powinno wraz z pierwszą falą USG "stanąć na równe nogi"  Chyba nie było by możliwe spanie podczas badania, gdyby działo się coś, co jest dla niego nieprzyjemne. Czy możesz napisać, skąd masz takie informacje, bo po raz pierwszy spotykam się z taką opinią?
|
mnie rowniez doswiadczony i znany lekarz gin powiedzial, ze czeste usg nie sa wskazane, ze nie ma badan dokladnych na to usg, ze moze wyjsc dopiero po paru latach, ze to bylo szkodliwe i ze warto poczekac. Inny lek w moim miescie powiedzial to samo mojej kolezance, ze ejsli nie ma potrzeby pierwsze usg robic po 11 tyg ciazy, nastepne dopiero kolo 20stego....
|
|
|