2011-12-11, 22:04
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odżywka do włosów a wrażliwa skóra głowy :(
Witajcie 
Eloe wezwała mnie tu na pomoc 
Od razu zacznę od tego, że mam AZS, jestem alergikiem i w zeszłym roku, za sprawą dość radykalnych kuracji pani dermatolog nabyłam dodatkowo nadwrażliwość na chyba wszystko co ma chociaż minimalny potencjał drażniący(SLS, sól, alohol, zioła). Dużo czytałam i dużo testowałam na sobie i chętnie Wam pomogę. Oczywiście nie mam ani grama wykształcenia medycznego i musicie filtrować moje informacje przez swój zdrowy rozsądek... Aha i nie wiem zbyt dużo o łuszczycy, ale miałam szalony łupież, również grudy. Ustąpiły po przejściu ma maksymalnie łagodną pielęgnację.
Metody którymi się kieruję są maksymalnie delikatne, bardzo "non nocere"
Najpierw łagodzące:
Żel z siemienia lnianego - nawet bezpieczniejszy niż aloesowy. Warto zrobić z niego kompres albo płukankę. Na początku bałam się i spłukiwałam, teraz zostawiam. Dodaję lipę albo prawiślaz, innym ziołom nadal nie ufam.
Olejowanie przed myciem, w razie możliwości również pomiędzy - najbezpieczniejsze są oleje migdałowy, kokosowy i masło shea, tylko shea się fatalnie zmywa więc robię z niego emuslję / krem KLIK
Potem właśnie nie szkodzić, czyli łagodne detergenty
Jest taka jedna odżywka, którą mogę myć i nawet zostawiam jako kompres. Bingo shea i 5 alg. Ma kilka grzeszków w składzie ale niewiele więc małe prawdopodobieństwo uczulenia czy podrażnienia. Jeśli mi krzywdy nie robi tu musi zaiste być delikatna ;]
Oprócz tego myję głowę nie-szamponami: Isana Med DuschOl,
w tej chwili odkryłam ZIaja Ulga kremowy olejek myjący. Myją. Ten Ziaja ma o wiele łagodniejszy skład. Działa na pograniczu emulgacji, da namiastkę mycia odżywką ale ma bardzo łagodny detergent ;]
Oprócz tego żele do higieny intymnej KLIK
Glinka wymieszana z drożdżami przyjemnie myje, dla mnie za nawet mocno
Co by tu dalej...
Szampony Hipp i BD
BD ma wysokie pH
Hipp wymaga tylko dodania kropelki oleju, poza tym OK
Jako same odżywki jako takie: warto się przemóc do nakładania kilku kropel oleju po myciu ;]
Zrobiony po myciu kompres / płukanka z lnu już sama w sobie jest trochę odżywką
Łagodne traktowanie posłuży włosom samo w sobie
Na koniec troszkę smutna pointa, ale niestety nawet wiedzę na temat szkodliwych składników można sobie wsadzić w ** bo na rynku jest to co jest. Co tylko mogę robię sama i bardzo to lubię Na chwilę obecną tylko szamponu nie potrafię zastąpić czymś handmade Na wakacjach myłam naparem z orzechów piorących
|