|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI
Witam wszystkich,
nigdzie nie znalazlam interesujacych mnie informacji, wiec pytam Was . Otoz zakupilam na Grouponie jeden łuk- do wyboru albo porcelanowy albo samoligaturujacy (1000 zamiast 2500zl). Nie znalazlam opinii na temat gabinetu, ktory ma mi go zakladac, mianowicie-Citistom Rodzinne Centrum Stomatologii
KATOWICE
Czy ktos rowniez zakupil ta oferte, leczy sie w tym osrodku lub slyszal o nim?
Oferta jest aktywna dopiero od lutego, wiec mam troche czasu, zeby zdecydowac sie, ktora opcje wybieram. I tu kolejne pytanie- ktory byscie polecili? Mam metlik w glowie, raz mysle o tym, raz o tym . Z jednej strony wolalabym estetyczny, ale pale papierosy i nie wiem czy uda mi sie rzucic (chociaz sprobuje-motywacja jest ) i boje sie, zeby sie nie odbarwil, z drugiej strony na wizyty bede musiala dojezdzac ponad godzine i wolalabym, aby byly rzadsze- co podobno jest mozliwe przy samoligaturujacych. A co do nich, to slyszalam opinie od os.ktora pracuje w gabinecie stomatolog.,ze to straszna lipa, zamki sie odpinaja, wcale nie sa duzo mniejsze niz w "zwyklych" aparatach, a fakt, ze skracaja czas leczenia to zwykly marketing...moze nieznacznie, ale na pewno nie o pol roku czy rok, a przede wszystkim, ze ortodonta musi potrafic pracowac na tym systemie, zeby nie zrobic wiecej szkody niz pozytku. Stad moje dalsze obawy....dzwonilam do tego osrodka z pytaniem, jakiej firmy zakladaja te samoligatur.i uslyszalam od jakiejs kobiety, ze tak wlasciwie to ona nie wie jakiej, ale, ze jest to system Damon. W necie czytalam, ze Damon to firma, (a nie system), jedna z wielu ktore oferuja leczenie aparatami bez ligatur.
Sama nie wiem co o tym myslec....oczekiwalam bardziej fachowych wyjasnien, a zabrzmialo to tak, jakby sami nie wiedzieli, co zakladaja :O....Poza tym nie wiem, czy nie bedzie wymagany rowniez dol, na co mnie aktualnie nie stac..istnieje mozliwosc zalozenia dolu, powiedzmy za rok, bez zadnej szkody? Nie mi to oceniac, ale mysle, ze nie mam duzej wady, zgryz wydaje mi sie normalny :P jedynym problemem dla mnie sa gorne kly, ktore sa wyzej niz inne zeby, nie wiem jak ta wada sie nazywa, wiecie o co chodzi:P, z czego lewy wlasciwie sam sie wyprostowal, za to lewa piatka sie cofnela, zeby sie zmiescil. Prawy kiel chyba tez chce sie ustawic w szeregu i lekko wypchnal dwojke do tylu. Z dolnym zebow wystaje nieco prawa dwojka, ktora tez nachodzi na cofnieta gorna 2, tak wiec zeby mam raczej dopasowane do siebie z tej strony. Ponad to mialam usuwana pr.gorna 6 i jest miejsce dla tego kla. A nawet jesli bedzie potrzeba wyrwania jeszcze czegos to nie wzrusza mnie to (poker face:P), cierpliwie znosze wszelkie zabiegi dentystyczne, wiec jesli mialabym sie decydowac na Damona, to nie ze wzgl.na ocalenie zdrowych zebow. Ogolnie jestem mimo wszystko raczej za nim (gl.przez rzadsze wizyty), ale jesli rzeczywiscie jest tak problematyczny to chyba podziekuje...slyszalam tez, ze duzo bardziej odstaje niz zwykle metalowe....
Moze ktos pomoze rozwiac moje watpliwosci i dokonac jakiegos wyboru?
Pozdrawiam
|