Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 404
|
Dot.: Plotkowy wątek dziewczyn przyjaznych zwierzętom!
Cytat:
Napisane przez Samantha7
Hej Chatul, mogla bys wrzucic tutaj przepis na Twoje falafele  bo pisalas ostatnio, ze robilas. Ja nigdy sama nie robilam, zawsze kupuje,ale mam ochote zrobic na obiad Wigilijny.
|
Ja kocham falafele i ostatnio często je robię, co prawda, z różnymi składnikami. Najczęściej kupuję konserwy z soczewicą, ciecierzycą bądź (jeżeli akurat nie mam tych dwóch pod ręką) fasolą. Rozcieram w blenderze 2 opakowania bobowych, dodaję kilka ząbków czosnku (wycisnętych lub cienko pokrojonych), trochę poszatkowanej cebuli, 1 jajko, 1 kawałek pełnoziarnistego chleba (wymoczonego w mleku bądź ciepłej wodzie, pieprz, kminek, mąka graham (tyle, żeby to się nie rozlatywało) jeszcze raz wszystko miksuję (ręcznie albo w blenderze). Potem robię z tego coś na rodzaj kotlecików, obsypuję mąką i smażę z obu stron na oliwie.
A Boże narodzenie zaczęłam świętować dopiero, kiedy przyjechałam do Polski Będziemy mieli kapustę z grzybami, smażone ziemniaki, barszcz z fasolą, jakieś surówki, może buraczki z czosnkiem, kutię, kompot, pierniczki. Na Sylwestra menu będzie bardziej rosyjskie: sałatka oliwie bez kiełbasy, pieczarki pod kołdrą, sałatka z sera, jajek i czosnku, ciastka z przepisów mamy lub babci i, jeżeli będę miała siły, to też frytki z mięsem sojowym w zalewie.
---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ----------
Cytat:
Napisane przez 1000days
Podrzucę Wam temat, ok? https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=579515
Jeśli ktoś mnie pamięta to fajnie  Na chwilę byłam i się zmyłam. Ale pochwalę się, że twardo wegetuję  i wreszcie może będę miała trochę czasu na eksperymenty kulinarne. Wczoraj robiłam zupę z soczewicy, którą poleciła mi koleżanka i wyszła super  A do tego wymyśliłam jak ją zmodyfikować, żeby mieć sos do spaghetti!
|
Podpisałam petycję, jest to okropne, nie potrafię z tymi rzeczami się pogodzić
|