2011-12-12, 09:10
|
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Za co Waszym zdaniem mężczyźni powinni podziękować feministkom?
Cytat:
Napisane przez maryanna3
Wiecie co ja tak myślałam nad tym czemu dużo kobiet ma tak wiele za złe feministkom i czemu tak wiele kobiet powiela to durne zdanie że feministka to taki babochłop co najchętniej by mężczyzn zrównał z ziemią
I jakoś tak mi się zdaje że one podświadomie chcą się przypodobać facetom, których raczej większość(nie mówię że wszyscy) ma do feministek nastawienie negatywne. Ale mogę się mylić po prostu staram się znaleźć powód dlaczego kobiety kobietom w tak bardzo ważnych sprawach są często mocno nieprzychylne.
|
Moim zdaniem takie podejście niektórych pań do feminizmu wynika przede wszystkim z narzucanych kobietom przez wieki ról społecznych. Częśc kobiet nie wyzwoliła się jeszcze z tych patriarchalnych schematów myślenia, nie nauczyła niezależności mentalnej i finansowej i uważa podrzędną pozycję kobiety za naturalny porządek rzeczy. Widać to niestety nawet na Wizażu, gdzie jakaś Wizażanka uważa sprzątanie za obowiązek kobiety (to jej sprawa, co uważa za swój obowiązek, ale na przykład ja nie życzę sobie żeby mnie ktoś wciskał w jakieś niedopasowane role i obowiązki, tylko z racji tego, że jestem kobietą i nóż mi się w kieszeni otwiera jak czytam coś takiego  ). Ponadto, pewne znaczenie ma także negatywny PR feministek kreowany przez pewne konserwatywne środowiska. Trochę to przykre, że same kobiety strzelają gola do własnej bramki, powielają jakieś durne stereotypy o rozwrzeszczanym wąsatym babochłopie i nie potrafią dostrzeć, że feminizm stworzył im możliwość samostanowienia, wolności, niezależności i wyboru drogi życiowej.
|