Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Własna działalność gosp. i ciąża
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-12-14, 12:59   #7
Karlain
Rozeznanie

Dot.: Własna działalność gosp. i ciąża

Witam.
Z końcem roku tracę pracę w związku z końcem umowy o pracę. ( tzn zwalniają wszystkich, ale kilka osób jak i ja mieliśmy umowy do końca roku- przetargi :/) Niestety umowy nikomu nie przedłużą. Planowałam zajść w ciążę, od stycznia zaczynamy się starać o bobaska. Firma, w której mamy teraz pracować podyktowała wszystkim nowe warunki, albo pracują na umowę zlecenie albo zakładają własną działalność gospodarczą. Mam pytanie jak to się ma do tego, że jeśli założę własną działalność i już w styczniu, lutym np. zajdę w ciążę, a praca jest ciężka fizycznie i w zmianach dziennych oraz nocnych i pójdę na zwolnienie lekarskie. Czy będę miała wtedy wypłacane chorobowe przez okres ciąży?, ile będzie ono wynosiło i jak jest z tym zwolnieniem macierzyńskim 20 tygodniowym, kiedy mogę na nie iść. i co dalej po urodzeniu dziecka? Zostanę bez pieniędzy do życia?, Co z działanością. Co z opłatami składek w ciąży na zwolnieniu i później? Może ktoś pomoże Dodam, że oboje tracimy pracę, oboje musimy zakładać dziłalność gospodarczą, czy może jedno z nas założyć a drugie zatrudnia się u niego. Do tego nie mamy ślubu .... jeszcze. Cała sytuacja się pogorszyła w związku ze zwolnieniami Jak to będzie jeśli mój narzeczony zachoruje i nie będzie mógł pracować, co ze świadczeniem chorobowym? Boję się , że sobie nie poradzimy. Proszę o pomoc

Edytowane przez Karlain
Czas edycji: 2011-12-14 o 13:04
Karlain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując